У Новом Саду почела Међународна конференција „Шта наслеђе значи за нас“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању Међународне конференције „Шта наслеђе значи за нас" у „Свилари“. Конференцију су заједнички организовали Удружење „Алмашани" и Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, уз учешће Фаро мреже Савета Европе чији је Удружење „Алмашани" активан члан.
rozic
Фото: Град Нови Сад

- Веома богата културна историја Новог Сада најбољи је доказ нераскидиве везе између града и културе, између Алмашког краја и Новосађана који живе у овом делу града. Конференције попут ове, скрећу пажњу на наше богато културно наслеђе, а ми смо до сада урадили много тога на заштити појединих просторних целина. Конкретно, Алмашки крај је проглашен за просторну културно-историјску целину у оквиру које Завод за заштиту споменика културе штити и обнавља градитељско историјско наслеђе. Затим, покренули смо Културну станицу „Свилара“, где смо запуштен простор индустријског наслеђа претворили у простор за културу, који је данас платформа за повезивање цивилног и јавног сектора у тој области. И треће, Алмашки крај је постао део Фаро мреже, што представља пример добре праксе у нашој држави. Жеља нам је да кроз деловање локалне заједнице, односно кроз рад Удружња „Алмашани“, Завода за заштиту споменика, локалне Месне заједнице, а уз подршку Градске управе будемо пример добре праксе и другим локалним самоуправама у томе како да користе предности Фаро мреже. На данашњој конференцији нам је циљ да заједнички скренемо пажњу на очување културног наслеђа користећи примере, како из нашег града, тако и из европске праксе - рекао је Далибор Рожић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић рекао је да је циљ да се кроз вишегодишња улагања свих релевантних институција, уз сарадању са грађанима, изврши комплетна реконструкција Алмашког краја, да се врате амбијенталне вредности из 19. и 20. века тог дела града, а да ће се на данашњој конференцији презентовати све оно до сада урађено на том пољу, као и будући планови.

Председник удружења грађана Подбаре „Алмашани“ Маријан Мајин је нагласио да се чини да се после 16 година деловања тог удружења, граница између удружења, тј. грађана, и градских структура губи, и да сви постају свесни да се само кроз синергију, заједничким залагањем свих актера може напредовати на пољу заштите културних вредности.

Фаро мрежа Савета Европе окупља и повезује организације локалних заједница које културно наслеђе активно користе као потенцијал за развој својих средина и то чине уважавајући принципе Фаро конвенције - кровне ервропске конвенције о заштити културног наслеђа, коју је Република Србија ратификовала 2009. године. Генерални секретар конвенције Фаро мреже Францеск Пла је упутио уводну реч присутнима путем видео линка и истакао да је добра сарадња цивилног друштва и локалне власти, кључан, есенцијалан елемент за дугорочни просперитет у обасти заштите наслеђа, пожелевши свима срећан рад на данашњој конференцији.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести