У ПЛАНУ УРЕЂИВАЊЕ ЈАВНИХ ПРОСТОРА Видиковац изнад тунела

Четири места у граду добиће нов изглед будући да је недавно расписан међународни архитектонско-урбанистички конкурс за уређивање јавних простора на Тргу галерија, код Скупштине АП Војводине, видиковца изнад тунела у продужетку Моста слободе и зелене површине уз Булевар патријарха Павла.
2
Фото: Iz tenderske dokumentacije

Рок за подношење пријава померен је 24. август, а жири ће за сваку локацију доделити по једну награду, уз могућност да изабере и неколико радова за откуп. Конкурс Нова места, за уређење четири јавна простора организовала је Фондација “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе”, заједно с Друштвом архитеката, а најбоља решења послужиће као основа за пројекте и расписивање тендера за израду техничке документације.

На јавном простору на Тргу галерија тренутно су зелена површина и паркиг и замишљено је обједињавање те две целине. У близини су три музејско-галеријске установе - Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија Рајка Мамузића, и, како је у пројектном задатку објашњено, програми који те институције реализују могу бити посматрани као почетна тачка развоја концепта. Требало би предвидети излазак програма галерија на трг, те обликовати јавни простор који би обухватио парк скулптура или неки други начин постављања скулптура, осмислити место за изложбе и уметничке поставке, те размотрити мобилијар и излагачки концепт, тако да задовољи различите продукцијске захтеве. Осим тога, требало би осмислити и простор за седење и одмор, а учесници конкурса имају могућност и да, како је наведено, користе неке павиљонске структуре у којима ће бити организоване радионице, трибине, или ће пак бити коришћене за летњи кафе, заједничку сувенирницу, књижару... Зеленило ће бити сачувано, а будући да је реч о јавном градском простору, на који излазе објекти изузетних архитектонских вредности, посебну пажњу учесници конкурса морају посветити материјализацији, елементима мобилијара, расвети...

На зеленој површини уз зграду Скупштине АП Војводине, која је оивичена улицама Јована Ђорђевића, Владике Платона, Жарка Зрењанина и Бановинским пролазом, предвиђена је иначе подземна гаража. Стабла која се ту налазе биће сачувана, а од архитеката се очекује да осмисле ново зеленило, пешачке комуникације, урбани мобилијар, расвету и нову позицију за спомен-обележје Васи Стајићу. Избор мобилијара мора бити у складу с архитектуром комплекса Бановине, с тим да је предвиђено поплочање од природних материјала, неутралних нијанси. Осим тога, остављена је могућност и за постављање фонтане, чесми или водених огледала, дубине до 20 центиметара. Простор мора бити адекватно осветљен, а како би се нагласили поједини делови простора (стазе, појединачна стабла, растиње и сл.), учесници конкурса могу осмислити подну или неку другу расвету.


Новчане награде за најбоље

Аутори најбољих идејних решења за Трг галерија и парк код Извршног већа добиће по 250 хиљада динара, док је за пројекат уређења видиковца намењено 200 хиљада, односно 150 хиљада динара за зелену површину код Булевара патријарха Павла. Од учесника конкурса очекује се да предају решења за најмање две локације по личном избору, а, како је наведено, добродошли су и радови за три или пак сва четири простора.


Видиковац изнад тунела, налази се у близини Каменичког пута и представља место окупљања. То место би требало посматрати као туристички потенцијал града, па је, како је наведено, сагледавање панораме кључни аспект за осмишљавање простора. Планирано је да партерно уређење буде такво да обезбеди несметан приступ платоу, а учесници конкурса имају задатак да осмисле простор за седење, расвету, распореде канте за отпатке, испланирају паркинг за бицикле и други мобилијар. Могуће је и постављање надстрешнице, али без угрожавања визура, а озелењавање мора бити у складу с непосредним окружењем.

До видиковца ће се долазити помоћном саобраћајницом с паркингом, која није предмет архитектонско-урбанистичког конкурса, као и пешачким путем уз коловоз, те будућом пешачком  везом с Каменичким парком. Од пројектаната се очекује да посебну пажњу обрате на везу с парком и предвиде контактне тачке са стазама које воде до парка, а, приликом осмишљавања, требало би узети у обзир и да се простор налази на бициклистичким рутама.

Зелена површина уз Булевар патријарха Павла, смештена је између простора за истрчавање паса, дечјег игралишта, теретане на отвореном и кошаркашких терена, уз Тицанову и Улицу Јована Поповића. У конкурсној документацији је као недостатак тог простора наведено непостојање места за седење, окупљање и одмор. Осим тога, нема никакве заштите, поготово у летњем периоду, па је могуће предвидети надстрешнице с лаким конструкцијама. Приликом пројектовања требало би повести рачуна о озелењавању, а могуће је предвидети и плитке водене површине. Пројеткно решење мора бити такво да не угрози дечје игралиште, простор са справама за вежбање и зону за истрчавања паса.

Ј. Вукашиновић

Пројекат "Нови Сад - европска престоница културе" је реализовао Дневник Војводина пресс д.о.о. уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести