У порасту злоупотреба дроге међу младима

Пројекат „За безбрижно одрастање без дрога”, Саветовалишта за младе Дома здравља „Нови Сад”, спроводи се од марта до децембра у првом и другом разреду 14 новосадских средњих школа.
r
Фото: pixabay.com

Радионице воде лекари Службе здравствене заштите деце, у сарадњи с Градском управом за здравство. Основне теме радионица су информације о адолесценцији, значају превенције усвајања ризичних облика понашања у том узрасту, о дроги, врстама дроге и вештинама за одупирање социјалном притиску за усвајање те навике штетне по здравље, али и живот.

– На основу рада Саветовалишта за младе, дошли смо до закључка да је у последње време у порасту злоупотреба психоактивних супстанци међу младима – кажу из те установе. – Злоупотреба је периодично узимање психоактивних супстанци које доводе до оштећења здравља. Адолесценти су недовољно информисани о томе, као и о деловању тих супстанци на организам. Међу њима, најважнији су појмови акутно тровање, злоупотреба и зависност од супстанце и апстиненцијални синдром или криза. Међу младима је често и истовремено узимање више психоактивних супстанци јер се комбиновањем раличитих дрога, лекова и алкохола појачава њихово дејство.

Међутим, психолошкиња у Гимназији „Исидора Секулић” Биљана Матић наводи да међу њиховим ученицима ситуација није толико алармантна јер се професори труде да на свим предметима говоре о тој теми.

– Тешимо се податком да је наркоманија најмање присутна у нашој средини – напомиње Биљана Матић. – Наши ђаци увек воле да слушају предавања о тим темама, па смо тако имали и радионице о превенцији рака грлића материце, пушењу и слично. Ми, професори, доста смо задовољни што се тиче понашања наших ученика, редовни су на настави, имају и добро владање. Не можемо имати увид у то шта они раде у своје слободно време, али породица је та која треба да прати њихово понашање и кретање ван школе.

Према њеном мишљењу, млади су и те како свесни свих ризика јер им је, ако ништа друго, све доступно на интернерту, одакле црпе највише информација. Недавно су у Гимназији, у сарадњи с Црвеним крстом Новог Сада, одржане радионице и деци и родитељима. Око две трећине родитеља пристало је да тестира своју децу на наркотике, а како су обећали, поделиће резултате с професорима. За сад нема никаквих информација о томе.

– За решавање тог проблема неопходна је мултисекторска сарадња – указују из Саветовалишта Дома здравља „Нови Сад” за младе. – Подржавањем и оснаживањем сарадње свих институција које се баве тим проблемом дошло би до смањења броја конзумената психоактивних супстанци у тој популацији. Сарадња с родитељима чини основу, односно стуб у решавању проблема и помоћи младој особи. Код адолесцената код којих не постоји добра сарадња са члановима породице, као ни са школом, наилазимо на потешкоће у раду и немогућност брзе и одговарајуће помоћи и подршке.

Зависност од игрица и коцке

На основу рада Саветовалишта за младе, дошли су до закључка да је, осим пораста злоупотребе психоактивних супстанци, у порасту и зависност од интернета и играња игрица. Уз то, повећан је и број адолесцената који посећују кладионице и коцкарнице.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести