У ЗАВОДУ ЗА ТРАНСФУЗИЈУ КРВИ ВОЈВОДИНЕ Ево колико живота можете ДА СПАСЕТЕ

У Војводини је проценат давалаца крви три одсто, а како би Завод за трансфузију крви Војводине могао да обезбеди довољно крви за целу поменуту територију, потребно је четири одсто.
а
Фото: Instagram/budidavalackrvi

Стога ова установа у сарадњи са Црвеним крстом организује акције добровољног давања крви, те некада и стигну до четири одсто, али је важно подсетити се да, уколико смо у могућности, дамо крв и зашто је то битно. Наша крв нема цену, јер може некоме спасти живот, а једним донирањем крви особа може спасти чак три, а некада и четири живота. Будући да сваки давалац крви прво мора да прође један систематски преглед тако има увид и у своје здравствено стање.

– Ми имамо још једну услугу. Нашим добровољним даваоцима крви можемо да радимо бесплатне биохемијске и хематолошке анализе, тако да на основу тога добијају сазнање о томе колико су здрави и уколико нису, коме даље могу да се обрате – рекла је портпаролка Завода за трансфузију крви Војводине Зорица Бјелић.

Фото: Приватна архива

Она је објаснила и да особе могу бити привремено и трајно одбијене за донирање крви. Док у потоњу групу спадају особе које се боре или су се бориле са тешком болешћу или стално конзумирају лекове, сем оних за крвни притисак, у прву групу спадају, на пример, они којима је лоша крвна слика, они који су се тетовирали или бушили неки део тела у последњих шест месеци, а оно што се посебно односи на жене је да не могу да донирају крв док имају менструацију, као ни док су трудне или доје.

Наша крв нема цену, јер може некоме спасти живот, а једним донирањем крви особа може спасти чак три, а некада и четири живота

За све оне који не спадају у поменуте групе, а нису раније добровољно давали крв, Зорица Бјелић објашњава да се ради о једноставном процесу. Наглашава да је важно да тога дана особа буде одморна, да има лаган доручак и да није пила антибиотике у последњих недељу дана. Када дође у Завод за трансфузију крви Војводине (Хајдук Вељкова 9а) попуњава два упитника на којима је најбитније бити искрен, како не би угрозили првенствено своје здравље, а затим ни туђе. Потом се особи проверавају  крвна група и rh фактор, како би се установило, како каже портпаролка Бјелић, да ли има оно што колоквијално називамо вишком крви. Након тога следи омањи систематски преглед код лекара који на основу анамнезе и додатних испитивања процењује да ли је особа подобна да тога дана буде давалац крви.

Фото: Instagram/budidavalackrvi

– Само давање крви даје од пет до седам минута и особа не треба ништа да осети – објаснила је Бјелићева, додајући да се тога дана не препоручује се никаква тешка физичка активност, иако се особа осећа добро.

Све додатне недоумице могу се наћи на сајту Завода за трансфузију крви Војводине. Такође, донирање крви је у овом објекту могуће сваког радног дана  од 7 до 19 сати, као и прве суботе у месецу од 8 до 12 сати.

Н. Шолаја

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести