УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „НОВО КУЛТУРНО НАСЕЉЕ” Заједно за комшилук и бољи град

Удружење грађана „Ново културно насеље“, покренуто 2014. године, представља скуп креативних, ентузијастичних и позитивних људи, који желе свом комшилуку да пруже нешто што генерације пре њих нису имале, уједно стварајући све за бољу будућност.
Program Udruženja građana „Novo kulturno naselje“ na Novom naselju Foto: Udruženje „Novo kulturno naselje”
Фото: Програм Удружења грађана „Ново културно насеље“ на Новом насељу Фото: Удружење „Ново културно насеље”

Током пет година много је урађено, а Ново насеље због тога је видело велики број акција, различитих фестивала, радионица за децу, готово стотину реализованих пројеката, једну објављену књигу, док је друга у припреми...

– Од самог старта договорили смо се да се не китимо титулама, сви смо једнаки, заједно смо у овоме, заједно одлучујемо, радимо и стварамо на Новом насељу, али и у другим деловима града – наводи Огњен Томашевић из Удружења „Ново културно насеље“.

С фестивалом „Добро дошли на насеље“, одржаним претходног викенда шесту годину заредом, све је почело, а Удружење винуло у етар, како је то Томашевић окарактерисао. Позоришни фестивал „Аплауз фест“, филмски фестивал „21 114“, различите бициклистичке „Алтернатуре“, серија „Курбла – Позитивни млади људи“, „Арт кварт старт”, само су неке од бројних занимљивости које је „Ново културно насеље“ реализовало. Откако постоје, уредили су свој крај, посадили брезе, направили салетлу, у склопу инклузије особа с инвалидитетом организовали су фудбалске турнире под називом „Да ли можеш да победиш ову екипу?“ са ШОСО „Милан Петровић“, која се налази у близини, а организовали су и акције чишћења приобаља Дунава.

Фото: Програм Удружења грађана „Ново културно насеље“ на Новом насељу Фото: Удружење „Ново културно насеље”

Пријавите нешто лепо за емисију „Курбла”

У успешном избору постигнућа чини се да је тешко нешто посебно издвојити и описати. Ипак...

– Мислим да би требало издвојити ТВ-серију „Курбла – позитивни млади људи“, која се у нашој продукцији емитује на Радио-телевизији Војводине, а први серијал тог пројекта подржали су ОПЕНС и Ерсте фондација кроз програм „Суперсте“, где је пројекат победио на конкурсу „Центрифуга“ – каже Огњен Томашевић. – То је за нас био један нови подухват, другачији од свега што смо до сада радили. Серија приказује квалитетне младе и позитивне људе из Новог Сада и околине, који се баве нечим лепим. Након толико година схватили смо да с много људи сарађујемо, да се наша мрежа шири и да би ти људи требало да добију медијску подршку јер њихове приче заслужују да се чују и да се зна за њих. Зато позивамо све да нам пријаве позитивне примере на територији Новог Сада, јавите нам се да вас снимамо!


– „Арт кварт старт“ је феноменалан пројекат, намењен омладинцима од 14 до 20 година – објашњава Томашевић. – Конкурс је тренутно отворен, тако да позивам младе да се пријаве за учешће путем наше „Фејсбук“ странице „Ново културно насеље“. Реч је о уметничким секцијама – вајарској, плесној, музичкој, драмској, ликовној и режисерској, у оквиру којих ће стварати једно заједничко дело. Тај пројекат је ове године учествовао на конкурсу за аматерско стваралаштво Европе „Аматео“ и ушао у финале, односно у пет најбољих аматерских пројеката из целе Европе.

Фото: Програм Удружења грађана „Ново културно насеље“ на Новом насељу Фото: Удружење „Ново културно насеље”

С око 40.000 становника, Ново насеље је највећа месна заједница у Србији, те се Удружење већ дуго бори за културни центар.

– Свака наша манифестација јесте један велики културни центар на отвореном. Ту се окупи велики број уметника и више стотина посетилаца, што само показује да су сви услови ту. Наша иницијатива траје, трудимо се и надамо да ћемо је остварити. Било би незахвално да дајем неке прогнозе. Ако заједно радимо и мислимо на то, догодиће се, као и све што смо до сада постигли. Верујмо и доћи ћемо до циља – поручује Огњен Томашевић.    

Б. Павковић

Thumbnail

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести