Удружење хранитеља из Новог Сада годину дана у важној мисији

Удружење хранитеља из Новог Сада основано је у јануару прошле године, и то на иницијативу самих хранитеља, који су се организовали да би, у сарадњи са свим заинтересованим организацијама и појединцима, реализовали различите активности, усмерене на побољшање положаја деце и младих на хранитељском смештају, али и пружили подршку једни другима.
e
Фото: Privatna arhiva

По речима председнице тог Удружења Весне Илић, на Међународној скупштини хранитеља дошло се до закључка да заједно могу урадити много више уколико су организовани као представници удружења грађана него као појединци и својим деловањем омогућити бољи и квалитетнији боравак деце у породици.

– У оквиру Удружења имамо 35 хранитељских породица, а број деце је променљив и просечно их по породици углавном буде двоје, а максимално у хранитељски смештај може бити смештено троје – каже Весна Илић. – Основали смо Удружење хранитеља уз помоћ других удружења, направили смо свој статут уз помоћ Центра за породични смештај и усвојење. Затим смо почели да радимо стихијски, нисмо имали неки план и програм, куцали смо на сва могућа врата. Центар нам је заиста пружио максималну подршку и помогао да отворимо нека већа врата, да би се чуло за нас и наш рад. Тако смо полако почели да постижемо и резултате.

Како каже, иако су релативно младо удружење, током године су имали доста активности, а прва је била управо у том центру, када су учествовали у њиховом стратешком планирању. То је за Удружење можда и једна од најбитнијих ставки јер се показало да их неко схвата озбиљно и да се њихов глас чује, а мишљење уважава. Сада имају испланирану годину пред собом, с јасно постављеним циљевима, задацима и визијама.

– На основу тог учешћа, Центар нам је отворио врата ка Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова, где смо аплицирали за пројекат „Оснаживање хранитељских породица у Војводини”, који смо добили, те смо уз њихову финансијску помоћ и стручну помоћ Центра одржали трибине по Војводини – каже Весна Илић. – Након тога смо имали пројекат у партнерству с Фондацијом „Привредник”, кроз који смо упознавали децу са сметњама у развоју с традицијом и историјом српског народа. Тако смо их водили један викенд у Будимпешту и Сент Андреју, где су обишли православне цркве и Музеј, Српски културни центар и све оно што је у вези с традицијом и историјом на тим територијама, а ишли су заједно са стипендистима Фондације, у које спадају деца са социјалних маргина, односно они који имају мању економску моћ а добри су студенти. 

Како каже, захваљујући Фондацији „Привредник”, деци је омогућено да постану стипендисти Фондације, уколико испуњавају услове. У сарадњи с Удружењем хранитеља из Београда, деца иду да летују у Грчкој по изузетно повољним условима, а сарадња се наставља и ове године. Успоставили су сарадњу и с Певачко-едукативним центром „Магични глас”, а Данијела Ђорђевић прати децу која имају талента и даје им могућност да се музички школују и наступају на међународним фестивалима.

– Наша деца су, под њеном палицом, наступала на Међународном фестивалу талентоване деце „Анђеоски глас” у септембру прошле године у Београду и однела су три медаље и два пехара – каже наша саговорница. – Заиста им посвећује веома много времена, стога бих замолила оне који су у могућности да препознају њену вољу, бригу и залагање да помогну у раду с нашом децом, с обзиром на то да су остали запажени на том фестивалу и добили су позив да иду у Румунију на такмичење. Нажалост, нисмо у финансијској могућности то да подржимо. Добили су позив да иду у јуну и за Италију, па ако нађемо неког ко би препознао потенцијал и одазвао се молби за помоћ, можда и успемо да одемо.

По њеним речима, зимус су желели да обрадују малишане и

организовали су новогодишње дружење у Дечјем селу у Сремској Каменици, а захваљујући изузетно доброј сарадњи с Винаријом „Ковачевић” из Ирига, омогућили су им новогодишње пакетиће, док је аниматорска екипа „Жељка Весељка” дошла да употпуни зимску чаролију, спремивши новогодишњу представу.

– Пошто смо удружење с клубовима, јер смо већ у старту имали визију ширења, на нашој првој годишњој скупштини званично смо објавили да је у току формирање првог клуба у Пећинцима – рекла је Весна Илић. – Идеја клубова је да представници буду

упознати с нашим стратешким планом и статутом и примењују га у свом раду. На крају бих апеловала на све људе добре воље и отвореног срца да се јаве и постану хранитељи, да би пружили шансу неком детету да изађе на добар пут и постане добар човек. Има врло много деце којој

треба веома мало, а статистике говоре да деца која изађу из хранитељских породица заиста то и постану.

До статуса проценом стручњака

По речима председнице Удружења хранитеља из Новог Сада Весне Илић, да би неко постао хранитељ, најбоље је да се јави Центру за породични смештај и усвојење јер имају свој план и програм рада, као и едукације потенцијалних хранитеља. Тамо се добије списак услова који морају да се задовоље, попут уверења из суда да особа није осуђивана или потврда да није лишена свог родитељског старања и слично. Уколико се испуне сви услови, следи процес едукације, који траје око два месеца, што је десет ефектиних часова. Ради се 11 јединица, а на радионицама се хранитељи упознају с оним што их чека, те тако и стручњаци процењују потенцијале и мотиве потенцијалних хранитеља. То даје могућности и једнима и другима да се одлуче. Неки хранитељи током процеса едукације одустану јер виде да то није за њих, а ко дође до краја и ако је задовољство обострано, добија лиценцу, која се обнавља на две године.

        И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести