Удружење „НС акомодејшн” упозорава да нелегални смештај угрожава буџет

НОВИ САД: Удружење привредних субјеката који на територији Новог Сада пружају услуге смештаја „НС акомодејшн” упозорава на то да већ дуже време на црно послује више од 250 нерегистрованих објеката с капацитетом око 1.000 лежаја.
nelegalni smesstaj
Фото: Dnevnik.rs

Уколико се тај тренд настави, упозоравају из Удружења, бројка нелегалних лежаја ускоро ће премашити и капацитете свих легалних субјеката.

Потпредседник удружења Милан Тешић напомиње да је, у складу с изнетом тврдњом, списак објеката за које се сумња да послују нелегално доставио на више релевантних адреса, попут Туристичке инспекције, Тржишне инспекције, Полиције – Одељења за станце, Града Новог Сада – Секретаријата за привреду и Туристичке организације Новог Сада.

„Списак је преузет 25. новембра прошле године с портала за онлајн резервације „booking.com”, као и разних реклама и сајтова на претраживачу „Google”“, каже Тешић.

„Таквим пословањем нерегистрованих објеката директно се угрожава пословање привредних субјеката у области пружања краткорочног смештаја, али и буџет Града Новог Сада и Републике Србије, ненаплаћивањем боравишних такси, пореза и доприноса. Угрожена је и безбедност Републике Србије и њених грађана, непријављивањем боравка страних држављана, али и безбедност гостију, због боравка у непреконтролисаним објектима и објектима без одговарајуће заштите.“

Тешић истиче да Удружење привредних субјеката који се баве услугом пружања смештаја, осим очекивања да Туристичка инспекција, Тржишна инспекција и Полиција – Одељење за странце преконтролишу рад у наведеним објектима, верује и да ће Град Нови Сад – Секретаријат за привреду донети одговарајуће прописе којима ће онемогућити, или бар отежати, пословање нелегалних субјеката и тако их или превести у легалне токове или угасити.

„Као удружење привредних субјеката који се баве услугом пружања смештаја, спремни смо да на располагање ставимо целокупно наше знање и ресурсе да бисмо што боље и ефикасније решили сад већ горуће питање нелегалног смештаја“, истиче Тешић.

„Такође предлажемо да организујемо скуп којем би, осим представника Удружења, присуствовали и представници Секретаријата за привреду Града Новог Сада, Туристичке инспекције, Тржишне инспекције, Полиције – Одељења за станце и ТОНС-а. Сигурни смо да бисмо на таквом састанку сви заједно врло лако решили проблем нелегалног смештаја и тиме свима олакшали пословање.“

Потпредседник Удружења „НС акомодејшн” додаје да је на дописе до сада одговорила само Туристичка инспекција, која је практично потврдила стање у каквом је та делатност, док се одговори с осталих адреса којима је апел упућен и даље чекају.

С. Савић

Nikola
14.06.2017 • 10:18
Ja imam u zgradi jednog takvog. Haos je sta nam rade. Zurke, spava ih po 10 u stanu od 40m2, svi lude od njih. To treba zabraniti pod hitno
Nenad
14.06.2017 • 10:23
Zabraniti izdavanje stanova fizičkim licima na manje od mesec dana i rešiti problem.
Ivana
14.06.2017 • 10:25
U jednom takvom stanu su prijateljima od moje sestre pokrali stvari i pasose i jos su morali da plate kaznu posto ih gazda nije prijavio u policiju kao strane drzavljane. Bruka
EUR/RSD 117.9446
Најновије вести