"Укуси Војводине" за викенд у Лиманском парку

У Лиманском парку у Новом Саду, 10. и 11. септембра, биће одржан 6. Фестивал гастрономије „Укуси Војводине“.
1
Фото: Промо

Новосађани, као и сви други љубитељи добрих укуса и посетиоци Новог Сада, са нестрпљењем ишчекују фестивал на којем се увек нешто лепо поједе и ужива у добром друштву уз целодневне садржаје. Као и претходних година, на једном месту их очекују квалитетни домаћи производи, омиљена војвођанска јела, али и добра забава за целу породицу.

Радно време Фестивала гастрономије „Укуси Војводине“ је од 12 до 20 часова, улаз је бесплатан. Чаше се могу купити на штанду организатора. Очекује се пријатна температура са пролазном облачношћу и кратким падавинама, тако да понесите џемперак и кишобран и препустите се укусима и лепој атмосфери једног од омиљених новосадских фестивала.

Организатори најављују више од 120 излагача, који ће се представити својом разноврсном понудом. Посетиоци ће имати прилику да купе кравље и козје сиреве, праве војвођанске сланинице, кулене и кобасице различитих рецептура, домаће зимнице, меда, производе од леблебије, бундеве, различите намазе и уља и још много изненађења. Наравно, ни овог пута неће изостати домаћи воћни сокови и ликери, квалитетна вина и занимљива понуда крафт пива.

Сладокусце очекује и добра домаћа кухиња, првенствено гулаши, паприкаши, печене кобасице, шкембићи, пасуљ, јела од купуса, јела од теста, као велики број посластица из брижљиво чуваних рецепата. Као и до сада, представиће се појединачна пољопривредна газдинстава и мале предузетничке радње, ресторани, удружења жена из целе Војводине, локалне акционе групе и туристичка удружења. Туристичке организације Бачке Паланке, Сремских Карловаца и Жабља представиће своју гастро и винску понуду, а Нови Сад ће наступити са произвођачима познате бегечке шаргарепе, органском производњом и фрушкогорским медом, али и са винима Новосадског винског пута.  

У оквиру кулинарских радионица, којих ће и ове године бити шест, представиће се Актив жена Војводине „Војвођанка“ са јелима од теста, произвођачи удружења Органски Нови Сад са сатарашом и причом о новосадској органској сцени, наставници и ученици Средње стручне школе „Боривој Михајловић Михиз“ из Ирига припремиће неки од војвођанских специјалитета. Последњих десетак година интензивно се развила производња крафт пива у Војводини, па ће на једној од радионица бити говора и о томе како настају пива из домаће производње. Такође, квалитетна вина наших крајева биће представљена уз комбинацију са неким од традиционалних специјалитета.

У Дечјем сокаку најмлађе посетиоце очекује и ове године много лепих тадиционалних игара, такмичења, а радионице су ове године у плавој боји, јер су шљиве главна тема у оба дана. Све програме са децом воде струковни васпитачи.

На две позорнице у парку, биће и добре музике. Фестивал почиње препознатљивим џез звуцима Александар Дујин Оркестра, а затим нас очекују и тамбурице. Селекција младих тамбураша оркестра Вила ће овогодишњем издању „Укуса Војводине“ додати још једну музичку слику сачињену од одабраних песама традиционалне музике Војводине и окружења. Очекују нас још у два фестивалска дана и Цеца Палада, вокална солисткиња Бојана Лазић, гудачки оркестар Данубе, Банда Дрвена, Невена Рељин, Вања Манић Матић и Зоран Шандоров, Трио Поситано.

Фестивал је препознат и подржан од Града Новог Сада, као манифестација која доприноси привредном, туристичком и културном имиџу Новог Сада и Војводине.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести