Улице ће осветлити соларне сијалице у заједничком пројекту Србије и Хрватске

Пројекат „Обновљива соларна енергија’’ (Renewbable Solar Energy – R-SOL-E), који ће бити реализован у оквиру прекограничне сарадње Србије и Хрватске преко ИПА пројекта ЕУ, представљен је у Конгресном центру Новосадског сајма.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Јучерашња конференција означила је и почетак рада на пројекту за који се очекује да буде имплементиран у фебруару 2019. године.

„Енергетска ефикасност је императив модерног друштва јер, с једне стране, чувамо животну средину, а с друге, остварујемо велике уштеде“, рекао је заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић.

„Прекогранична сарадња је саставни део пута Србије ка Европској унији и размена знања и искустава с хрватским партнерима ће бити од великог значаја. Нови Сад је до сада успео да обезбеди око 6,5 милиона евра за различите пројекте путем програма као што су ИПА, Еџћанге 3 и 4, Хоризонт 2020. Већ смо успешно реализовали 27 ЕУ пројеката у сарадњи с различитим партнерима, у току је реализација још четири, а обезбедили смо новац и за бројне домаће пројекте од покрајинских и републичких институција. Циљ нам је да створимо што бољи пословни амбијент, да привучемо инвеститоре и да то резултира новоотвореним радним местима.“

По речима помоћнице в. д. начелника Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Зорице Нинић Ступар, пројекат је вредан око милион евра, с тим што 85 одсто финансира ЕУ, а 15 градови. Новом Саду је одобрено око 496.000 евра, док ће из властитог буyета издвојити 76.000 евра. Како је нагласила, конкретан резултат пројекта биће инсталирање 100 светиљки које се снабдевају соларном енергиојом, и то у деловима града у којима није могуће прикључити јавно осветљење на дистрибутивни електро-енергетски систем због неприступачности локалитета.

Представници партнера из Хрватске – заменица градоначелника Белишћа Љерка Вучковић изразила је задовољство због сарадње с Новим Садом на пројекту који ће донети уштеде у потрошњи електричне енергије, омогућити примену принципа енергетске ефикасности и заштите животне средине.

С. М-ћ

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести