Улице на Сајлову и Ченеју добијају имена

Чланови Комисије за називе делова насељених места и јавних служби су на седници утврдили предлоге за имена неколико улица на Сајлову и Ченеју.
1
Фото: Dnevnik.rs

На предлог Историјског архива Града, Улица Сајлово 10 би добила назив по адвокату и првом уставописцу Србије др Божидару Грујовићу, Улица Сајлово 12 по трговцу, добротвору Матице српске Јефти Тешићу, Улица Сајлово 21 по српском историчару Сими Ћирковићу, а Улица Сајлово 17 по песнику и преводиоцу Благоју Бранчићу.

На предлог групе запослених у Музеју Војводине, Улица Сајлово 34 добила би назив по правнику, историчару, културном и јавном раднику Николи Милутиновићу, а Улица Сајлово 38 по Стефану Вујановском. На предлог архивске саветнице у Архиву Војводине Милене Поповић Субић, Улица Сајлово 13 добила би назив по хуманитарки и борцу за женска права Катарини Миловук, Улица Сајлово 26 по српској добротворки Дафини Нани Натошевић, док би на предлог Музеја града Улица Сајлово 31 добила назив по педагошкињи, етнографкињи, књижевници и преводиоцу Јелици Беловић Бернаyиковској.

Комисија је утврдила решење да улици која се налази у катастарској општини Нови Сад ИВ да назив по математичарки, професорки Универзитета и академику др Олги Хаyић, а на предлог Историјског архива града Новог Сада.

На предлог Музеја града Улица Сајлово 31 добиће  назив по педагошкињи, етнографкињи и књижевници Јелици Беловић Бернаџиковској

Осим тога, донето је решења да се улицама на Ченеју, и то оној која почиње од границе с Новим Садом и завршава се код границе с Бачким Јарком, да назив Темерински пут, а још једна да се назове Улица огледних поља, док би улице које су у продужетку Улице Косте Нађа, Партизанске и Змајевачког друма добиле назив по улици на коју се настављају.

Након што мишљење дају национални савети мађарске, словачке и русинске националне мањине и Савет за међунационалне односе града Новог Сада, а надлежни покрајински секретаријат да претходну сагласност, Скупштина града ће расправљати о прихваћеним предлозима.

С. К-ч

Фото: Архива „Дневника”

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести