Уређују се нови урбани џепови на Новом насељу, Клиси, Буковцу и Кисачу

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала је јавну набавку за техничку документацију за опремање урбаних џепова у Буковцу и Кисачу, на Клиси и Новом насељу.
р
Фото: Dnevnik.rs

Одабрани пројектант ће као полазну основу за разраду планске документације те четири микролокације, односно малих јавних простора, користити првонаграђене радове с урбанистичко-архитектонског конкурса, који је завршен у октобру. 

У Буковцу је планирано уређивање простора у Улици краља Петра Првог, код изворске чесме наспрам амбуланте. У близини тог места, уз Партизанску улицу, предвиђена је зелена пијаца. Урбанисти предлажу да простор има двоструку намену, односно пијачним данима би се користио за трговину, док би остатак седмице, уклањањем тезги, служио као јавна површина за окупљање мештана.

Аутор првонаграђеног рада с конкурса предложио је да на том простору буде формиран централни плато и пролаз ка пијаци. Дуж платоа је планиран је мобилијар у два нивоа седења, а у жардињерама између тих клупа требало би да буде посађено ниско растиње. Пошто су у близини објекти једнопородичног становања, ради приватности станара, око платоа је планирано високо растиње. У знак сећања на песникињу Милицу Стојадиновић Српкињу, која је рођена у Буковцу, аутор је предложио да на деловима поплочања буду угравирани стихови из једне од њених песама. Осим тога, стару чесму требало би да замени нова, модерног дизајна.

Одабрана локација у Кисачу налази се уз источни обод парка, уз спортски комплекс Фудбалског клуба „Татра”, а планирано је уређивање простора површине 250 квадратних метара. У близини је шетна стаза која води ка летњој позорници па би требало осмислити зону окупљања грађана, с пратећим елементима урбаног мобилијара, као и неку врсту мале пијаце, на којој би грађани могли излагати своје производе. Како је у тендерској документацији наведено, садржаји би требало да буду прилагођени потребама корисника различитих година, па је планиран мултифункционални урбани мобилијар, од материјала који су лаки за одржавање, дуготрајни и отпорни. Пошто на задатом простору постоји тоалет, требало би размотрити његову реконструкцију.

Аутор најбољег идејног решења предложио је да се за приступне стазе користи тартан-подлога да би биле безбедне за децу, али и погодне за спортске активности. Да би тај простор био заштићен од негативних спољашњих утицаја, попут саобраћаја и буке, уз стазу је планиран дрворед. Испред улаза у тоалет су замишљени тушеви, које би посетиоци користили да се освеже у врелим летњим данима. У самом центру требало би да буде дечје игралиште  с различитим садржајим за игру и рекреацију. Замишљено је да летња позорница буде између трибина и трансформабилних панела. Ти ротирајући панели одвајали би позорницу од приступних стаза, а користили би се и за пројекције филмова. И док је приступна стаза до стадиона намењена најмлађим корисницима, она до парка предвиђена је за окупљање старијих грађана.

Урбани џеп на Клиси налази се у близини месне заједнице, на углу раскрснице Савске улице и Змајевачког пута. Одабрана локација има добар положај због фреквентности, али и појединости окружења, попут дудова старих сто година који се протежу дуж Змајевачког пута. Простор би требало осмислити тако да буде прилагођен корисницима свих старосних доба, те да не захтева свакодневно одржавање. Урбани мобилијар мора бити од чврстих материјала, а приликом пројектовања би требало осмислити и заштиту од сунчевих зрака, пошто је одабрана парцела на сунчаној страни.

Аутор награђеног решења поделио је простор у три зоне. Прва целина, обухвата већ изграђено игралиште за најмлађе и намењена је родитељима и деци. Зона за спорт обухвата садашњи терен за кошарку и повришину око њега и намењена је тинејџерима, док је испред месне заједнице зона за старије суграђане. У средишту простора између те три зоне планиран је парк.  

Фото: Dnevnik.rs

У МЗ „Гаврило Принцип” на Новом насељу је планирано сређивање платоа на углу улица Бранислава Бороте и Симеона Пишчевића. Будући да је тај простор део блоковске површине стамбених зграда, сквер је донекле уређен и ту постоје дечје игралиште и пешачке стазе, које повезују цео кварт Савина с Ложионицом. Урбанисти сматрају да би требало додатно уредити зелене површине, дефинисати елементе урбаног мобилијара и расвету. Осим тога, цео простор би требало заштити, ради безбедности корисника, посебно деце.

Одабрану површину аутор најбољег решења с конкурса поделио је у неколико мањих целина намењених корисницима различитих узраста. Ту су планирани дечје игралиште, кошаркашки терен, затим простор за стони тенис, мали фудбал, а део површине је намењен старијим суграђанима. Предложено је да зона у којој је игралиште за најмлађе, буде ограђена челичном оградом, која би, осим као заштита, служила и за пењање и истезање.

Рок за подношење понуда је 14. јануар, а 25 дана након тога биће донета одлука о додели уговора или пак обустави поступка. Одабрани пројектант имаће највише 90 календарских дана да испоручи целокупнуну техничку докумантацију.

 Грађани бирају

У оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” спроводи се избор за „Нова места – 46 урбаних џепова”, на којем грађани једном годишње, у четири месне заједнице, бирају који ће се јавни простори уређивати. Реч је о површинама до хиљаду квадрата, а програмом уређивања грађевинског земљишта ове године је намењено више од 276 милиона динара за пројекат „Европска престоница културе”, односно за техничку документацију и изградњу објеката инфраструктуре.

Ј. Вукашиновић

 

Piknik-Bojkot.mp3
20.12.2019 • 08:44
A ko su pobednici idejnih resenja? Gde se to moze procitati?
EUR/RSD 117.5850
Најновије вести