Усвојен ребаланс: У градској каси готово 28 милијарди РСД

НОВИ САД: Градски буџет након ребаланса, који је Скупштина града усвојила већином гласова, износи рекордних 27,87 милијарди динара и већи је 13,9 одсто од досадашњег, док ће ЈКП „Стан“ излаз из кризе пронаћи у јавно-приватном партнерству с литванским конзорцијумом који чине „ФМ холдинг“ из Новог Сада и „Бусто Валда“ из литванског Каунаса с подизвођачем „Јавна Разсветљава“ из Љубљане.
skupstina zasedanje
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

У изјави датој новинарима пред почетак заседања градоначелник Милош Вучевић је оценио да „сама структура буџета показује да је он и развојни, али и истовремено социјално одговоран“, док је одлуку о „Стану“ окарактерисао као „стратешку, храбру и добру“.

Како је објаснио, Скупштина града је расподелила нешто више од три милијарде динара претеклих из прошле године и уврстила увећане приходе Града у нову верзију буџета. По речима чланце Градског већа за буyет и финансије Александре Радак, ребалансом је опредељено 9,83 милијарди динара за капиталне намене, укључујући ту и инвестиције, трансфере и субвенције, што чини 35,47 одсто буџета.     

Опозиција пак суфицит који се распоређивао види као резултат подбачаја у капиталним пројектима, те је указивала на то да из суфицита од 3,3 милијарде свега 860 милиона динара иде у капиталне пројекте, док текућа потрошња чини 73 одсто буџета. Они су критиковали изостанак великих пројеката, међу којима су се помињали пречистач отпадних вода, мост до Сремске Каменице, изградња школа, вртића, градске болнице...


Инвестиције

Како је најавио градоначелник Милош Вучевић, за две до три недеље требало би да почне изградња Сентандрејског булевара. Предстоји и пројектовање новог моста, истоветног с постојећим, преко Канала ДТД.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Пројектовање две гараже, у Шафариковој улици и Улици владике Платона, биће урађено ове године, док би изградња подземне гараже у улици Владике Платона могла почети већ наредне године. Вучевић напомиње и да ће бити урађена студија да ли да Град сам финансира изградњу гаража или да оне буду предмет јавно-приватног партнерства (ЈПП).

Говорећи о ЈПП-у, Вучевић је рекао да ће током лета објавити међународни необавезујући позив за Спенс, да се види да ли постоји интересовање и по којем моделу би могло функционисати партенрство у том случају.  По његовим речима, ускоро следи и позив за ЈПП у Апотеци „Нови Сад“.

Осим уређења простора око будуће „Променаде“ на углу Булевара ослобођења и Цара Лазара, Вучевић је истакао и да ће се пројектовати кружна расктрсница на углу Булевара цара Лазара и Фрушкогорске, те да ће ове године бити готов пројект партерног уређења центра града, односно Позоришног трга, дела око Успенске цркве и улице Краља Александра, Модене и дела Његошеве.


На то је реаговао заменик председник одборничке групе СНС-а Петар Ћировић, који је казао да је предвиђено 400 милиона динара више у приходима, и то највећим делом од продаје земљишта. Он је истакао да почиње изградња пречистача отпадних вода у Бегечу, канализације у највећем делу Ветерника, у сливу Улице Драгослава Срејовића, пробијање Булевара Бате Бркића, те пројектовање гаража у Шафариковој улици и Улици владике Платона. Навео је и додатних 300 милиона динара за Музичко-балетску школу, те 130 милиона динара за субвенције боравка деце у вртићима.

И члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић изашао је за скупштинску говорницу и напоменуо да је предуслов за изградњу пречистача за Нови Сад спајање два излива канализације у Дунав, за шта је Град ове године наменио 430 милиона динара, и још толико ће издвојити наредне године. Како је нагласио, обезбеђен је грант од милион евра за пројектовање пречистача, који ће, по новом пројекту, бити код Роковог потока у Петроварадину, уместо у околини Шангаја. Стојковић је додао да би, по прорачуну, прва фаза пречистача за 400.000 становника коштала око 70 милиона евра.

У вези с одбаченим амандманима Демократске странке, Вучевић је рекао да Град издваја огроман новац за образовање, да је 550 милиона динара из ребаланса издвојено за обданишта и школе. На питање зашто новац није усмерен у изградњу градске болнице, Вучевић је одговорио да ће се изградњом и усељењем нових блокова Клиничког центра Војводине у старим зграда ослободити простор за градску болницу. Република и Покрајина ће, по Вучевићевим речима, обавити највећи део посла у том процесу, док ће Нови Сад финансирати партерно уређење градске болнице. Он је одбацио могућност да Нови Сад уведе трамваје, што је део опозиционих одборника предлагао, и оценио да би уместо за 130 милиона евра, колико би било потребно за почетак увођења трамваја, било боље потпуно обновити возни парк ГСП-а за 60 милиона евра и с 200 аутобуса.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)


Показатељи

По информацијама које је изнела чланица Градског већа за буџет и финансије Александра Радак, остварење текућих прихода до 20. јуна износило је 42,6 одсто, док је приход од пореза на зараде остварен са 44,8 одсто.

Начелник Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције Дејан Мандић, одговарајући на критике да програм те управе опет неће бити остварен у великој мери, изнео је податак да је до јуна та управа остварила 34,4 одсто планираног за ову годину.


У полемици која уследила око коначног нацрта уговора за јавно-приватно партнерство у ЈКП „Стан“, опозиција је заузела став да је то предузеће смањило дуг и да би Град боље прошао ако би се држао ранијег плана реорганизације. Опозициони одборнице и одборници изразили су сумњу у заштиту јавног интереса, профитабилност пројекта, те судбину запослених.  

Помоћница градоначелника и председница Комисије која је водила избор приватног партнера Адријана Месаровић образложила је да предложено решење предвиђа да 63 досто запослених „Стана“ остане у новоформираном заједничком предузећу „Стан НС“, док ће осталима бити исплаћене отпремнине. Свим запосленима нови партнер (који ће имати 70 одсто удела, а по 15 ће имати Град и „Стан“), исплатиће заостала дуговања, као и свим повериоцима тог предузећа, што износи нешто више од 500 милиона динара. Адријана Месаровић је додала и да је јавни интерес заштићен у складу са законом, те да би град у наредних десет година, колико траје ЈПП, на име дивиденди зарадио 462 милиона динара.

С. Крстић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести