Уживање уз пиво, музику и добар залогај

Последњег викенда у октобру Нови Сад је угостио љубитеље пива, переца и кобасица у „Мастер-центру” Новосадског сајма. Церемонијалним отварањем дрвеног пивског бурета

чекићем у петак увече градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и заменик амбасадора Немачке Александер Јунг отворили су „Новосадски Октоберфест”, манифестацију коју је први пут у нашем граду организовала „Колор прес група”, уз подршку Града Новог Сада и Немачко-српске привредне коморе. После отварања, посетиоци су имали прилику да виде и изложбу о историјату пиварства у Војводини.

- С поносом истичемо нашу јединственост, која нас као збир различитост чврсто спаја - рекао је на отварању градоначелник Милош Вучевић. У Новом Саду постоји фестивал тамбуре и денс фестивал, изложбе меда и купуса, а сада и први фестивал који промовише пиво, переце и кобасице. Тако да сада на мапи догађаја имамо још један, по којем ћемо бити препознатљиви и надам се да ће манифестација постати традиционална.

Председник „Колор прес групе” Роберт Чобан захвалио се Граду Новом Саду на подршци, као и свима који су препознали значај одржавања првог „Октобера” и помогли његово одржавање, нагласивши да је заинтересованост грађана премашила сва очекивања организатора.

Постоји легенда да су људи открили пиво тако што је неки пекар заборавио тесто које је направио на сунцу и да се оно претворило у течност. Кисело-горак укус течности допао се пекару и тако је настало пиво. Тачност легенде не можемо проверити, али је чињеница да је љубав према кисело-горком укусу пива остала до данас, а то нам је потврдила и велика посећеност „Октоберфесту”. „Мастер-центар” је оживео дух Баварске и Немачке, а љубитељи пива с уживањем су дегустирали различите врсте омиљеног пића, а поред три највеће српске пиваре, „Хеиникена”, „Царлсберга” и „Апатинске пиваре”, своје производе представили су и произвођачи занатских пива, као и увозници пива из различитих крајева света.

Током два дана, колико је трајао фестивал, посетиоци су уживали у богатом забавном програму. У петак публику је својим песмама разгалио легендарни Звонко Богдан, а после њега су наступиле новосадске „Фрајле”. Музички програм првог фестивалског дана завршен је наступом бенда „Ничим изазван”. У паузи између наступа Звонка Богдана и „Фрајли” организовано је такмичење у брзом испијању пива, као и такмичење у држању кригле.

Јуче су програм на бини „Октоберфеста” отвориле даме из бенда „Штикле и виклери” , а после њих на сцену су изашли „Јурашиц Роцк”, „Ненад Пагонис & цо”, а у 21 час на сцени се појавио добро познати састав „Ортходоџ Целтс” који је загрејао атмосферу за испијање пива, дружење и ђускање.

Цене су биле уобичајене за тај тип манифестација. Љубитељи пива за уживање у свом омиљеном напитку морали су издвојити од 150 до 220 динара за лименку од пола литра, колико је коштало и точено пиво, а занатско пиво се плаћало око 300 динара. Гурмани су на менију имали феноменалне аустријске и немачке кобасице за 250 и 400 динара, у зависности од порције, односно величине, а за перецу је требало издвојити 50 динара. За сладокусце ту је била пита од јабука за 150 динара, као и лицидерских срца за 100 динара. Ко је пожелео да има успомену с „Октоберфеста”, могао је купити и сувенире с логом фестивала. Стаклене кригле продавале су се за 250 динара мала и 800 велика, а мајицу су се могле купити за 500 динара. Уколико је неко, после пива, хране и ђускања ожеднео, за освежење водом требало се издвојити 90 динара, док је „кола” коштала 140 динара.

Све у свему, било је то једно ново искуство за Новосађане и за све госте Новог Сада, а како је градоначелник на отварању рекао, и један нови, али веома занимљив догађај на мапи Новог Сада.

Ј. Вукашиновић

 

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести