Васпитачице Радосног детињства сашиле више од 5.000 маски

Око 30 васпитачица Предшколске установе „Радосно детињство”, од почетка пандемије коронавируса и несташице заштитне опреме до сада, сашиле су више од 5.000 маски, док ће данас између 500 и 600 маски даровати Дечјој болници.
д
Фото: Приватна архива

Како објашњава руководилац треће педагошке јединице Драгана Проле, реч је о шареним платненим маскама, кроз које је у пределу који се наслања на нос провучена жица и каче се на уши. За њихову израду је коришћена неупотребљена постаљина и сличне ткакнине које су запослени пронашли у вртићима и код куће, али су и докупљивали, у чему је помогла директорка ПУ „Радосно детињство” Маријана Попов.

 

Фото: Приватна архива

– Посао васпитача подразумева одређену дозу емпатије и саосећајности, а наши васпитачи су, поред тога, показали солидарност и  хуманост у ситуацији која је неочекивана и нова за свакога: заразне болести која се проширила по читавом свету и окренула живот наглавачке – наглашава Драгана Проле. – Идеја је потекла из вртића „Цврчак и мрав”, а  главна васпитачица Зорица Миловић је, у сарадњи с директорком Попов, прву туру маски сашила за наше запослене који свакодневно долазе на посао у Управну зграду „Радосног детињства”, као и за штићенике Дечјег села у Сремској Каменици и Сигурне куће. До сада око 30 вредних и вештих васпитачица из наше образовне установе шило је маске код куће, непрестано су у контакту, договарају се и осмишљавају моделе маски. Наравно, осим за кориснике разних установа, наше „шнајдерке” су несебично даривале пријатеље, комшије, родбину... и све оне у локалној заједници који нису имали могућност да набаве или израде себи и ближњима маске.

Фото: Приватна архива

Како каже Драгана Проле, поносна је на то што се све више њених колега укључује у акцију, и истиче да она не би могла бити тако успешно спроведена да директорка ПУ „Радосно детињство” Маријана Попов није имала слуха, да није оберучке прихватила идеју и укључила се у организовање набавке материјала. Све установе којима су васпитачице „Радосног детињства” даривале маске су изузетно захвалне, међутим, како каже Драгана Проле, можда су се највише обрадовали у Сигурној кући јер се нису надали таквом поклону. У наредном периоду у плану је да се обезбеде маске за болице и домове здравља, а амбициозне васпитачице већ размишљају о томе да би могле ручно израђивати и заштитне визире.

С. Ковач

 

Иван Голдбергер
07.04.2020 • 10:37
Da li je normalno da vaspitačica TUŽNOG DETINJSTVA mora da radi 10 godina više os svakog vojnog naličja ili bilo kojeg pripadnika povlašćenih službi a nikada ne donije stana . trgni se sirotinjo.
EUR/RSD 117.5833
Најновије вести