Важно је да деца не буду окружена насиљем

Седница Радне групе за израду локалног акционог плана за спречавање и борбу против насиља над женама и у породици одржана је јуче у Скупштини града Новог Сада.
2
Фото: Dnevnik.rs

Међународни дан борбе против насиља над женама традиционално се обележава 25. новембра, а тог дана почела је и глобална међународна кампања „16 дана активизма против насиља над женама”.

– Ово је друга седница радне групе за период 2023/2024. године, на којој ће бити дефинисани циљеви рада, стратешког документа, односно локалног акционог плана – изјавила је председница радне групе др Нада Падејски Шекеровић. – У Сигурној женској кући тренутно се налази девет жена и тринаесторо деце, па је важно да се сетимо свих жртава, како оних које су у тој установи, тако и оних које нису, као и да им пружимо адекватну заштиту и подршку у борби против насиља.

Усвајањем акционог плана биће унапређени безбедност и квалитет живота, права на здравствену и социјалну заштиту, али и доступност различитих услуга помоћи и подршке жртвама насиља у породици. Њиме ће се утицати на свест јавности о том проблему, као и на ефикасност институција у поступању.

Координаторка Одборничке мреже жена у Скупштини Новог Сада Мирјана Василић објаснила је да ће се активности Радне групе, у оквиру кампање, базирати на економском оснаживању жена.

– Предност ће имати жене у приградским насељима, јер смо закључили да финансијски зависе од партнера, те због тога најчешће остају у заједници – рекла је Мирјана Василић. – Највеће жртве у таквим породицама су деца, која се угледају на нас. Важно је да нису окружена насиљем како и сама не би постала насилници.

Текст и фото: Д. Клашња

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести