Већина родитеља донела доказе о вакцинацији

Након што су прошле недеље утврдили механизам провере веродостојности података о вакцинацији детета и још једном позвали родитеље да се одазову на позив Министарства и доставе потребна документа, у Предшколској установи су почели анализу потврда.
vrtic
Фото: Dnevnik.rs

Како каже коорднаторка Службе превентивно-здравствене заштите у ПУ „Радосно детињство” Љубинка Вујић, иако још немају тачне бројке, велика већина родитеља се одазвала позиву и испунила захтеве, док су изузеци сведени на неколицину.

„У току је обрада података, а нама је првенствено битно да су захтеве испунили родитељи оне деце која су тренутно присутна у вртићима“, објашњава Љубинка Вујић.

Додаје да ће након тога да проверео документацију уписане деце која из неког разлога сада не похађају забавиште.

„Остало је да решимо још неколицину случајева оних који нису донели потврде. На позив да доставе потрде о вакцинацији одазвало се 99 одсто родитеља, који углавном разумеју и поштују ту иницијативу. Наравно да има и примедби, што је очекивано за толики број малишана, односно родитеља“ вели наша саговорница.


Омогућити безбедан боравак у вртићу

По речима наше саговорице, има и оних који су повукли децу из вртића док траје зараза богињама јер су у питању малишани који због контраиндикација не могу да приме вакцину. Она каже да је тај потез разумљив и одговоран јер, што је вирус присутнији, то је и агресивнији.

„Због тих малишана смо и апеловали на родитеље који нису вакцинисали своју децу која могу да приме вакцину, да то и учине, јер морамо деци омогућити безбедан боравак у вртићима“, каже Љубинка Вујић.


Подсетимо, по налогу Министарства здравља, родитељи све деце која похађају „Радосно детињство” морали су вртићу да доставе документ који потрђује да је малишан вакцинисан. Ако то не ураде, или ако дете није вакцинисано, оно више нема право да похађа забавиште.

Након што су прошле недеље у јавност доспеле сумње да поједини родитељи предшколаца чак лажирају вакциналне картоне и сами ручно уписују наводне датуме вакцинације, представици Предшколске установе „Радосно детињство” и Дома здравља „Нови Сад” дефинисали су механизам за проверавање доказа о вакцинацији. Провери не подлежу само документи с оригиналним печатом Дома здравља, док су родитељи који су достављали фотокопије потписом гарантовали за тачност података.       

Д. Ристић

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести