Велики број студената у потрази за најбољим занимањем

Дан отворених врата  је реализован на Филозофском факултету, а по свему судећи, велики је број интересаната који у будућности желе да се определе за неки од студијских програма који су били представљени, те су се и запослени на факултету похвалили да, како је кренула посета, постоји могућност да су већ попуњена одређена места.
д
Фото: Дневник/В. Фифа

Према речима деканице тог факултета Иване Живанчевић Секеруш, друштвено-хуманистичке науке нису више толико у фокусу, те су Отвореним вратима покушали да објасне будућим студентима шта им се нуди и зашто је битно студирати социологију, психологију или стране језике, као алатке које ће донети свет и овде, а не да сви млади морају да иду „тамо негде”.

- Најтраженији профил је психологија, па следи социјални рад, а тај програм смо развијали са много вере јер су истраживања показала да је у овом делу земље потребно пронаћи 300 школованих социјалних радника, због много проблема у друштву који су се нагомилали – рекла је Живанчевић Секеруш. - Педагогија је такође тражена, уз комуникологију - односе са јавношћу, док је, што се језика тиче, највећа заинтересованост за енглески. Направили смо и две нове понуде, односно увели смо шпански и италијански језик и њихове књижевности, а интересовање јесте велико.

Матуранткиња гимназије „Светозар Марковић” Ања Љубинковић каже да је много занима културологија, те је дошла да се из прве руке информишње о том студијском програму.

- Прво што ми се јако свиђа су професори и студенти који су тако опуштени, а сазнала сам много нових ствари и то је више од оног што сам очекивала - прича Љубинковић. - Програм се доста базира на неким нашим вештинама да говоримо, а колико сам схватила, много ћемо читати текстова које ћемо касније анализирати са професорима. А о култури је највише речи.

Како каже, сазнала је да је смер свеобухватан и да ће имати више могућности да се запосли када заврши студије, од посла у туризму, до менаyера културе, или критичара у позоришту, зато је баш задовољна избором.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести