ВЕЛИКИ УСПЕХ ВОЛОНТЕРА ЦРВЕНОГ КРСТА НА ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ Вратили се с медаљама

Екипе омладине и подмлатка Црвеног крста града Новог Сада забележили су на недавно одржаном Државном такмичењу у пружању прве помоћи значајне резултате који нису били остварени у претходних 20 година.
1
Фото: Crveni krst

Док су основци из екипе подмлатка освојили треће место, омладинци су се поносно вратили кући са златном медаљом.

Овогодишња тема такмичења била је посвећена пружању прве помоћи на јавним манифестацијама, те су тако приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају на сличним скуповима. Идеја је била да се истакне значај прве помоћи, као и да се мотивишу млади волонтери да се усавршавају у овим вештинама, како би се у будућности ангажовали на новим задацима. У овој племенитој вештини, такмичари су своје знање и вештине показали на пет радних полигона и у тесту знања.

– Изузетно смо поносни на овај успех јер је то нешто што се није догодило у протеклих 20 година, да екипа Црвеног крста Новог Сада заузме прво место – истакла је инструкторка екипе омладине Александра Милић. – Њих шесторо је веома лепо функционисало јер се познају већ дуже време, а неки су се такмичили претходних сезона. Успех је остварен уз помоћ целе теренске јединице маркераната, шминкера и осталих волонтера, који су допринели одличном пласману.

Припреме за такмичење почеле су прошлог октобра, откада је уложено неколико хиљада сати како би волонтери вредно радили, увежбавали вештине и исправљали ситне грешке. Скоро свакодневно дружење изнедрило је резултат до којег је дошло уз драматично проглашење победника.

– Било је узбудљиво за све учеснике, нарочито када су схватили да се налазе међу десет најбољих, а потајно смо се надали да не будемо други – рекла је Александра Милић. – Сада смо дали сами себи домаћи задатак да напредујемо у овој вештини.

Фото: Crveni krst

Многи такмичари, иако су још увек деца, постали су специјализовани за пружање прве помоћи, међу њима је и млада волонтерка Елена Тривунyа, која ће након овог успеха препустити другима да учествују, јер како каже за наш лист, уписује се на факултет, те неће имати довољно времена за припреме.

– Клуб младих постао је моја друга кућа, ту смо заједно по неколико сати, а осим што се припремамо, ми се дружимо и уживамо – казала је Елена. – Ово је велики успех и до њега смо дошли тако што смо се међусобно бодрили и навијали једни за друге. Превагнуо је тимски рад и надам се да ћемо овим резултатом мотивисати и остале.

Из екипе подмлатка, која је освојила треће место, посебно се истакао вођа тима Петар Петрушић, који се током такмичења бринуо о волонтерима који су играли улоге повређених, те о такмичарима који су бринули о њиховој безбедности. За њега је остварени резултат велики успех, али је и очекиван, јер се са својом екипом припремао дугих 11 месеци.

А. Чегар

Фото: Црвени крст Новог Сада, Црвени крст Србије

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести