Водовод позива грађане да чувају водомере од хладноћа

С обзиром на то да нам се ближи зима, из Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ саопштавају да је право време за заштиту мерних уређаја те да је веома важно да водомери и унутрашње инсталације буду изоловани на одговарајући начин да би се сачували током ниских температура.
1
Фото: Dnevnik.rs

Из тог предузећа наводе да је пракса претходних година показала да се велики број водомера налази у спремиштима која нису одговарајућа, због чега најчешће и долази до њиховог смрзавања, посебно уколико су у подруму без прозора.

Није ретко ни смрзавање и пуцање унутрашњих инсталација у објектима који се током зиме ређе користе па је и утрошак воде мањи. Из тог предузећа саветују да се у таквим околностима водомери утопле, као и да се испусти вода из инсталација у објектима у којима се не станује током зиме, као и у просторијама које се током зиме не греју (подруми, гараже, поткровља) те да се на тај начин водомери заштите од могуће штете која настаје смрзавањем.

„Посебно апелујемо на власнике викендица, будући да се у таквим објектима током зиме ређе борави. Уколико је водомер постављен плитко, потребно је поставити преко њега неки термоизолациони материјал, као што су даске, стиропор или слама. Молимо потрошаче да водомере не завијају у крпе јер то није довољна заштита од ниских температура. Потрошачи који имају прописно изграђена водомерна окна не треба да страхују од смрзавања водомера јер су они у тако изграђеним окнима испод зоне смрзавања и, уколико је водомерно окно поклопљено, не постоји опасност од оштећења”, објашњавају из „Водовода”.

Из ЈКП „Водовод и канализација“ истичу да су потрошачи у обавези да се старају о својим унутрашњим инсталацијама и о томе да водомерно окно буде чисто и заштићено од смрзавања и механичких оштећења. Они наглашавају да водомер такође мора бити доступан за одржавање и очитавање.

Водовод апелује на правовремену проверу да не би дошло до пуцања инсталација и уређаја, а све уочене кварове на водомеру грађани могу пријавити њиховом Контакт-центру, бесплатним позивом на број 0800/333-021. Из тог предузећа истичу да су потрошачи обавезни да самостално отклоне уочене кварове на унутрашњим инсталацијама.

К. И. И.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести