Волонтери – хероји пандемије 

НОВИ САД: Црвени крст Новог Сада организовао је јуче две акције у склопу обележавања Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца.
v
Фото: Dnevnik.rs

Корисницима Народне кухиње у граду су, осим уобичајених порција, овог пута пасуља са сланином, подељене четкице и пасте за зубе и тестенина, док је грађанима Ветерника и Сремске Каменице који су социјално угрожени подељено 40 прехрамбених пакета на кућне адресе.

„Без обзира на то ко си и где се налазиш, ми смо ту да одговоримо на свачији позив за помоћ” слоган је овогодишњег Светског дана међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца, који на најбољи начин осликава карактер активности које спроводимо током пандемије изазване коронавирусом, рекао је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић.

Како је рекао, користи прилику да се захвали свим партнерима и донаторима који су помогли активности Црвеног крста у време ванредног стања, а посебна захвалност иде свим волонтерима, који су прави хероји.

Они су, уз професионалце Црвеног крста, у време пандемије Ковид-19 показали хуманости, труд, вољу, пожртвованост, али и знање и храброст, поручио је Лазић.

По његовим речима, веома је важно споменути да се нико од волонтера и професионално запослених није заразио током пандемије.

Томе је допринело и одговорно понашање свих јер су све време поштовали правила здравствене струке и спроводили прописане ванредне мере.

Од самог почетка сам учествовао у акцијама Црвеног крста током пандемије и могу рећи да је у почетку било доста тешко, пошто су се неки волонтери, разумљиво, плашили изложености вирусу, али како су дани и недеље текли, бивало је све лакше јер се све више волонтера укључивало у акције, казао је Никола Орловић, који волонтира у Црвеном крсту Новог Сада већ шест година.

Може, додао је, слободно да каже да је једно од лепших искуства у његовом животу, неописив је осећај помагати неком, а не тражити ништа заузврат. 

Црвени крст града је у овим тешким данима основао кол-центар за суграђане старије од 65 година, обезбедио помоћ за 566 ромских породица, учествовао у паковању и дистрибуцији пакета за социјално угрожене породице, а Народна кухиња није прекидала рад. Сваког радног дана је било скувано 600 оброка, који се дистрибуирају на два доступна пункта, на адреси Футошка 14 (336) и Клуб пензионера „Олга Петров” (264). Сваког радног дана за суграђане који нису у могућности да дођу до дистрибутивног пункта, на кућне адресе доставља се 55 куваних оброка, а обезбеђено је и 50 прехрамбених пакета за расељена, избегла и прогнана лица.

Текст и фото: И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести