Волонтери из света уређују карловачки Дунавац

Први од два међународна волонтерска кампа, под називом „Сачувајмо рит“, почиње у суботу у Сремским Карловцима, у организацији Покрета горана Војводине.
e
Фото: pixabay.com

До 6. августа у Еколошком центру „Радуловачки“ боравиће  17 волонтерки из Велике Британије, које ће уклањати инвазивне врсте биљака и други материјал, те постављати дрвени мобилијар на Карловачком Дунавцу унутар Ковиљско-петроварадинског рита. Тиме ће се омогућити несметан развој флоре и фауне, али и допринети унапређењу еко-туристичке понуде Сремских Карловаца јер се на тај начин ствара простор за боравак локалног становништва и туриста на поменутом месту. Камп је намењен тинејџерима и део је билатералне сарадње с Удружењем грађана „Concordia“ из Велике Британије.

Одмах по завршетку поменутог, почиње камп „Сачувајмо рит 2“, у оквиру којег ће 15 волонтера из Србије, Чешке, Русије, Француске, Јапана, Пољске, Холандије, Турске, Португала и Луксембурга наставити оно што су њихове претходнице започеле, с тим што ће они део времена провести и на  локалитету „Курјачка греда“ на истим пословима. Тај камп траје до 16. августа и организује се у оквиру програма Министарства омладине и спорта „Млади су закон“. 

Осим радног карактера, кампови имају и едукативни. Волонтери ће имати прилике да учествују на радионицама о историјском значају Споменика природе „Дворска башта“, о флори и фауни Ковиљско-петроварадинског рита, о животу пчела и многим другим.

Покрету горана Војводине у организацији кампова придружили су се Млади истраживачи Србије, а подржали су их Министарство омладине и спорта, ЈКП „Белило“, ЈП „Војводинашуме“, Покрајински завод за заштиту природе, Министарство заштите животне средине и удружења „Concordia“ из Велике Британије.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести