Волонтери учили школарце о толеранцији и хуманости

Осим што помаже најугроженијим породицама и појединцима у граду и приградским насељима, Црвени крст Новог Сада кроз разне програме подстиче млађе популације да од најранијих узраста негују емпатију и хуманост као основне људске вредности.
Црвени крст Новог Сада
Фото: Црвени крст Новог Сада

Тако је програм „Промоција хуманих вредности” реализован у две новосадске основне школе: „Коста Трифковић” и „Ђорђе Натошевић” током октобра, новембра и децембра прошле године, када је 15 едукованих вршњачких едукатора Црвеног крста, кроз 28 радионица, ученицима четвртих разреда приближило појам толеранције и хуманости.

– Урадили смо свих седам модула првог циклуса радионица, а Програмом је обухваћен 51 ученик – каже за „Дневник” шеснаестогодишња волонтерка Ања Пилиповић, једна од вршњачких едукатора учесника у реализацији. – Покушавамо да истакнемо деци важност хуманих особина и моралних вредности које сваки човек треба да поседује. То успевамо кроз интерактивне радионице, представљајући им сваки модул посебно, а то су  толеранција, стигматизација и дискриминација, културални идентитет и поштовање разлика, ненасилно решавање конфликата, борба против насиља путем електронских медија...

Циљ Програма „Промоција хуманих вредности” је смањење насиља међу младима у Србији унапређењем вештина комуницирања и решавања сукоба мирним путем, код деце узраста од осам до 14 година. Такође, промовише се толеранција, уважавање културолошких и етничких разлика кроз развој позитивног васпитног окружења, заснованог на интеркултуролошким вредностима у основним школама широм Србије.

Фото: Црвени крст Новог Сада

– Што се тиче стигматизације, покушавамо да им укажемо уопште на неке проблеме у данашњем друштву, те и на то како они правилно треба да се поставе и понашају у некој ситуацији, а које понашање није друштвено прихватљиво – истиче Ања. – Била сам на доста радионица у овом циклусу и зближила сам се с децом, а и она имају више поверења у нас као волонтере. Интерактивно учествују, забављају се јер им све представља разоноду, а кроз игру, у ствари, најбоље уче. Тако су кроз пантомиму глумили нешто на шта имају право, попут играња фудбала, или права да се школују, те смо им тако дочарали прави смисао појма дечјих права. На почетку сваког часа их питамо да нам наброје нека позната дечја права и обично имају креативне идеје. Имају нека предзнања, чули су понешто од својих родитеља, или су усвајала знања из околине, као и од вршњака. Углавном сматрају да они имају право да се играју, иду у школу, али и да имају право да имају оба родитеља.

Петнаестогодишња волонтерка Црвеног крста града Милица Жагар, такође једна од вршњачких едукатора учесника у Програму, каже да се на часу труде да прво с децом успоставе позитиван контакт. Затим, уколико се ради о модулу толеранције, кроз разне игрице успевају да им дочарају зашто је битно бити толерантан.


Драмски приказ правих вредности

Осим часова у школама, деца ће имати прилику да учествују у представи која би требало да буде одиграна у циљу промоције хуманих вредности и свега онога што су деца кроз Програм научила. Како каже волонтерка Ања Пилиповић, деци ће тако још ближе и на много креативнији начин све јасније дочарати и приказати. У улогама су неки ликови из познатих бајки, а деца имају прилику да глуме и поставе се у улогу особе која је некада доживела дискриминацију или стигматизацију, или имала угрожена дечја права.

– Представа би требало да буде реализована на манифестацији у Београду, али због епидемиолошке ситуације не знамо да ли је то могуће, те, уколико не буде, онда би била одиграна у Српском народном позоришту почетком следеће године – открива нам Ања, додавши да су представу осмислили волонтери, уз помоћ секретара Црвеног крста Новог Сада Драгана Лазића.


– Покушавамо да докучимо колико они разумеју суштину толеранције, те им кроз игру објаснимо шта је она уопште – објашњава Милица. – Иначе се толерантан став активно демонстрирао као основни принцип комуникације током целокупног спровођења програма. Деца су доста мирна и пажљива јер имамо интересантне модуле које им приказујемо. Радионице на тему дискриминације и стигматизације се баве питањем дискриминације и начина формирања првог утиска, као и развијања свесне неопходности реаговања на дискриминацију. Такође их учимо да без доношења вредносних процена сагледавају разлике међу људима, те тако желимо утицати на развијање емпатије код њих. Веома смо задовољни крајњим исходима, али и самим током реализације програма, деца су доста научила и заиста је интересантно радити с њима.

С децом су радили едуковани млади волонтери Црвеног крста, који су прошли обуку за рад на програму, у присуству њихових учитеља, а промоција се реализовала уз поштовање свих безбедносно-здравствених мера. Значај тог пројекта је

препознат и подржан од Министарства здравља Републике Србије, а подршка је стигла и од Црвеног крста Србије.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести