Волонтерска оаза: Млади посадили 20 стабала надомак Штранда

НОВИ САД: Двадесет стабала младог дрвећа посађено је јуче поред великог паркинга надомак Штранда у оквиру акције „Волонтерска оаза“. Дрвеће су садили волонтери из различитих организација, уз подршку стручних људи из Градског зеленила.
v
Фото: Dnevnik.rs

Акцију је реализовао Новосадски волонтерски сервис, у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине, у склопу пројекта „Оживимо паркове“.

- Увек се залажемо за што веће површине зеленила, што више дрвећа у нашем граду, чиме су млади допринели акцији „Оживимо паркове“, коју намеравамо да наставимо и у будућности, надам се, опет с младима – поручила је вршилац дужности начелника Градске управе за заштиту животне средине Драгица Бранковић. – Такође, одувек се залажемо за што већи активизам и сарадњу са цивилним сектором. У том смислу, увек рачунамо на младе, који својом вољом могу много да ураде, допринесу и помогну нам да заједнички осмислимо и реализујемо што више добрих акција.

Идеја „Волонтерске оазе“ настала је након уручене Октобарске награде Града Новог Сада, која је 23.октобра додељена свим волонтерима и волонтеркама на свечаној церемонији у Градској кући. Уз награду је додељен и новац, чија је намена била истицање улоге и значаја волонтирања у граду.

- Кроз сарадњу и договор би све требало да функционише, па тако и ми чинимо – истакао је координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки. – За садњу дрвећа предложена је ова локација и мислим да смо имали среће. У близини је Штранд, а пољана може лепо да се искористи. „Волонтерска оаза“ има много циљева и није само порука да волонтери постоје и да би требало да радимо са њима. Они су део наше локалне заједнице и она од њих зависи у различитим секторима. Увек позивам све да се прикључе великој волонтерској породици, а надам се да ћемо оваквим активностима инспирисати и друге градове да захвале својим волонтерима. Волонтери нису нешто пролазно, те вредности је потребно гајити, а резултати су неминовно добри и инспиришу нас на даље подухвате.

Идеја и потреба за садњом стабала добила је највећи број гласова након спроведене онлајн-анкете међу новосадским волонтерима из 40 организација.

- Ова акција је веома значајна за младе, али и за град, јер су млади његов одраз у друштву – потврдила је волонтерка Анђела Андријевић. – Волонтери су се прошле године показали као кључни ресурс Новог Сада, а стабла која смо посадили биће наше оличење. Сматрам да што више људи треба да се прикључи оваквим акцијама, јер ће на тај начин и допринос граду бити већи.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести