Вучевић: Градски буџет на понос Новосађанима, готово 34,5 милијарди динара

На данашњој седници Скупштине Града Новог Сада кључна тачка је била Одлука о ребалансу буџета.
Град Нови Сад
Фото: Град Нови Сад

Како је рекао градоначелник Милош Вучевић, није реч о ребалансу који је последица рецидива, већ је то тренд повећања из текуће године.

- Градски буџет износи рекордних 34.460.830.923 динара, што је заслуга свих Новосађана. У односу на ребаланс с пролећа, буџет је повећан за 87.612.300 динара. По томе се види да све више људи у Новом Саду ради и да су плате изнад републичког просека. Такође, овакав буџет показатељ је да грађани уредно измирују своје обавезе, али и потврда да је грађевинска оператива у пуном замаху. Од пореза на зараде Град је приходовао готово 11 милијарди динара, а цео буџет је 2012. године износио 15 милијарди динара. Вишак новца ћемо распоредити тамо где је најпотребније. 266 милиона динара биће уложено у путну привреду, а помоћи ћемо и предузећима која су у проблему због Ковида, пре свих ЈГСП-у, СПЕНС-у и ''Тржници''. Градски превозник је под највећим ударом. Милион километара је више пређених у првих шест месеци ове године, а 100.000 мање је продатих карата, при томе 117 возача је на боловању од њих 628 који раде. Определићемо СПЕНС-у 144 милиона динара, у том предузећу мањи су приходи због умањења закупа пословног простора које је део пакета помоћи Града новосадској привреди. Такође, ослободили смо угоститељске објекте плаћања накнаде за заузеће јавне површине за баште, а нема концерата и догађаја у мери у којој их је било пре епидемије. ЈКП ''Водовод и канализација'' из градске касе добиће 62,5 милиона динара, 307 милиона динара намењено је за пројекат Европска престоница културе, и то су средства добијена од Републике – истакао је Милош Вучевић.

Он је такође најавио пакет солидарне подршке за пензионере са најмањим примањима и друге осетљиве групе.

- По 5.000 динара примиће 4.700 пензионера, 2.600 корисника социјалне помоћи и 1.900 родитеља деце са сметњама у развоју. Припремили смо у буџету 25 милиона динара да и ове године донирамо Републичком фонду за лечење деце у иностранству. Повећали смо издвајања за прворођене бебе са 35.000 на 50.000 динара, а за тројке са 150.000 на 200.000 динара. Пред нама је интересантан план генералне регулације, а тиче се просторног плана који обухвата бивши железнички коридор Петроварадин- Беочин, где треба да буде изграђена зелена пешачко-бициклистичка стаза. Предвидели смо новац и за први камп парк, јер су нам указивали да је то недостатак туристичке понуде града. Предвиђено је да тај камп буде код студентских домова на Лиману – нагласио је градоначелник Вучевић.

Он је такође рекао да Град не одустаје од набавке електронских аутобуса, већ се помера расписивање тендера за крај ове године, па ће прво плаћање бити у јануару 2022. године.

- Тај пројекат финансира Европска банка за обнову и развој, све је договорено, али су процедуре још компликованије него кад се посао спроводи по српским законима. Није Град сам у том процесу, већ постоје консултанти које плаћа ЕБРД, и ми не можемо да распишемо тендер, док нам они не дају зелено светло. Веома је сложена конкурсна документација, али имам информацију да ће до краја године тај тендер бити расписан – изјавио је градоначелник Милош Вучевић.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести