Вучевић: Мораћемо да мењамо навике у бацању смећа

НОВИ САД: Сви морају бити спремни да усвоје нове навике сепарације отпада у својим домаћинствима, а све остале законске регулативе и административне ставке ће се лако решити, поручио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
2
Фото: Град Нови Сад

Вучевић је на првој конференцији "Јачање циркуларне економије у Србији - нордијска искуства" у Новом Саду рекао да је проблем шта да радимо са нашим отпадом, и да је потребно разумети да оно што не знамо где да депонујемо, треба да искористимо као економски потенцијал.

"Оно што нам је минус то уствари је плус, али ми морамо да променимо насе навике, наса размисљања и да разумемо шта је оно шта ће бити у будућности", рекао је Вучевић.

Циљ конференције је јачање свести кључних локалних партнера о значају одговорног управљања отпадом, а говорило се о приципима такозване циркуларне економије и пренета нордијска искуства и знања о тој области.

Како је речено, већи део отпада завршава на депонијама, што представља велики еколошки изазов на локалном, регионалном и глобалном нивоу, али то је и прилика у оквиру циркуларне економје за бољи и бежбеднији начин управљања отпадом.

"Говоримо о једној веома модерној, актуелној теми која би се могла најједноставније и најпростије објаснити као круг између производње отпада и производње. Ако мало боље размислимо то је друштвени напор, враћање нормалности", рекао је председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Он је додао да та нормалност представља усвајање здравих навика сваког појединца у циљу помагања овој области.

Нордијска искуства пример су за будућа стратешка планирања управљања отпадом на свим нивоима, где је свакако поред доносиоца одлука кључан партнер и привреда.

Амбасадорка Данске Сузан Шајн истакла је значај едукације најмлађих о правилном третману отпада, јер ће, како је рекла, они учити своје родитеље.

Норвешки амбасадор Јерн Јелстад изјавио је да су потребне иновације, али и друштвено - корпоративна и грађанска одговорност у преласку на обновљиву економију.

Скуп су организовали амбасаде Данске, Финске, Норвешке и Шведске, под окриљем Нордијског савета министара у партнерству са Привредном комором Војводине, Нордијском пословном алијансом, НАЛЕД-ом, као и са Скупштином АП Војводине, Градом Новим Садом и Привредном комором Србије.

Resavska škola
15.09.2021 • 15:03
Govorimo o reciklaži otpada, ekologiji i sl u Novom Sadu, a i dalje se u u Dunav izliva kanalizacija i to ne prečišćena i neprerađena, onako kako stiže iz novosadskih stanova. Lepa slika Novog Sada za sve koji izađu na kej, pogotovo strance kad siđu sa broda. A što se tiče otpada, po čitavom Novom Sadu stavljeno je po dva podzemna kontejnera i to jedan za ambalažni, a drugi za sav ostali otpad. Međutim, sadržina iz oba kontejnera se kupi u isti kamion.
EUR/RSD 117.5754
Најновије вести