Вучевић: Отварање куће бана Јелачића доказ једнакости грађана

НОВИ САД: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је вечерас да је свечано отварање родне куће Јосипа Јелачића доказ да је Србија уређена држава и да се не прави разлика међу грађанима, без обзира на верску припадност.
e
Фото: Grad Novi Sad

''''Родна кућа бана Јосипа Јелачића представља један од најлепших примера градње у барокном стилу у Новом Саду из 18. века'''', рекао је Вучевић који је присуствовао свечаном отварању.

Како је саопштено из његовог кабинета, Вучевић је истакао да овај догађај треба посматрати у једном ширем контексту, јер он поседује дубљи социолошки и културни значај.

Он је подсетио да је Србија на основу договора два председника, Александра Вучића и тадашње председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић обезбедила средства у износу од 600.000 евра Хрватском националном вијећу које је постало једини власник овог објекта.

''''Град је још 2012. године обновио фасаду, прозоре и кров, с обзиром на то да је реч о објекту који је под посебним режимом заштите и од великог културног значаја'''', рекао је градоначелник.

Свакако да овај догађај треба посматрати у једном ширем контексту, јер он поседује дубљи социолошки и културни значај.

У присуству председника Србије Александра Вучића, министра спољних и европских послова Хрватске Гордана Грлића Радмана, а у оквиру прославе празника Хрватске заједнице у Србији „Дан рођења бана Јосипа Јелачића“, свечано је отворена кућа бана Јелачића у Петроварадину и представљен пројекат реновирања њене унутрашњости.

На председникову иницијативу, Влада Србије је обезбедила средства за откуп и обнову куће, и њено стављање на располагање Хрватској националној заједници.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести