Вучевић: Подићи споменик погинулим Новосађанима

НОВИ САД: У Новом Саду данас је у касарни Југовићево, која је била једна од првих мета агресора, обележено 20 година од НАТО бомбардовања, а градоначелник Милош Вучевић предложио је да се подигне споменик свим страдалим Новосађанима.
е
Фото: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

„Позивам сву јавност у Новом Саду да се заједно окупимо и да подигнемо споменик какав је достојан свим погинулим Новосађанима од 1990. до 1999. године. Није на понос града да немамо такав споменик“, изјавио је новинарима Вучевић.

Он је рекао и да подржава иницијативу неких удружења, организација и појединаца која се односи на то да један од булевара у Новом Сад добије име по погинулим војницима на Кошарама.

„Да један од нових булевара у Новом Саду буде посвећен јунацима са Кошара. До пре неколико година нисмо смели ни да причамо шта се све дешавало на Кошарама, или на Косову и Метохији. Данас смемо то јасно и гласно, недвосмислено рећи“, рекао је Вучевић.

Он је рекао да је Нови Сад, 20 година након дивљачког бомбардовања града и целе наше земље, Европска престоница младих, а да ће за две године бити Европска престоница културе.

Подсетио је и на то да је Нови Сад био један од првих градова на који су пале НАТО бомбе.

„Обележавајући тужни несрећни март, ми не закуцавамо нашу будућнот, већ храбро газимо у њу, али свесни да смо претрпели велику бол и патње. А, та ''99. је била само кулминација онога што је наша држава пролазила од 1990. године. Данас имамо нове мостове, булеваре, војска Србије је јача него пре пар година, а полиција је опремљенија, боље се живи, али морамо рећи и да наши сународници на Косову и Метохији тешко живе. Да је огромна већина протерана, да су претрпели невиђен терор да напусте своја огњишта“, рекао је Вучевић.

Фото: FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Командант Гарнизона Нови Сад, пуковник Зоран Насковић рекао је да је на данашњи дан, пре 20 година учињена велика неправда, а да је наша обавеза да се сећамо и никада не заборавимо жртве НАТО бомбардовања.

„Војска тадашње Југославије је тада оправдала очекивања земље, а исто војска чини и данас“, рекао је пуковник Насковић. 

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је данашњи дан Дан сећања на три и по хиљаде жртава, десет хиљада рањених, на потпуно неоправдано разорену земљу.

„Наша је обавеза да чувамо пијетет на жртве, да их не заборавимо, да водимо одговону политику, каква данас и јесте, а која ће очувати стабилност и мир. Да наставимо да ојачавамо војску као стуб одбране земље“, рекао је Милићевић.

Венце на спомен обележје у касарни Југовићево у Новом Саду положили су представници Војске Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, породица жртава бомбардовања.

Фото: TANJUG / JAROSLAV PAP / bb
EUR/RSD 117.5629
Најновије вести