Вучевић: Више од 36 одсто Новосађана примило вакцину

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да би до краја априла, пре Васкрса, требало да почне изградња болнице на територији војвођанске престонице са 600 нових лежајева.
vucevic
Фото: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ nr

Како је Вучевић прецизирао гостујући на телевизији Хепи болница ће док траје пандемија корона вируса бити у ковид систему, а када за тим престане потреба, бити у саставу или Клиничког центра Војводине или како већ буде дефинисало Министраство здравља и Покрајнински секретаријат за здравство.

- Изградња оваквог објекта ће свакако пуно значити и Новосађанима и грађанима овог дела Србије. Биће 400 лежајева у полуинтензивној и 200 у интензивноој нези. Нажалост, и када се заврши епидемија биће потребе за болницом јер има потребе за лечењем. Никад није на одмет да се здравствени капацитети појачају. И у свету се показало да онај ко има јачи здравствени систем боље пролази- рекао је Вучевић.

Вучевић истиче да је у Новом Саду до сада вакцинисано 114.000 становника , што је укупно 36,1 одсто пунолетног становништва.

- Од тога 40.000 грађана је примило прву дозу, док је 70 хиљада примило обе дозе вакцине. То су добри подаци и оно што је за нас још важније, а што је најавио председник Вучић, је да стиже нових 130.000 доза Спутњик В, да у уторак преко 200.000 Фајзер вакцина, а да до краја недеље очекујемо и Синофармову вакцину. Када све бројке саберемо можемо да рачунамо да у наредном периоду имамо простора да на територији целе Србије још пола милиона људи вакцинишемо. Не дижем науку на ниво божанства, али мислим да наука има одговор на овај изазов са којим се суочавамо. Не треба мешати духовне и религијске ствари, а на ову тему морамо дати одговоре са стране науке. Оно што је важно да морамо грађанима да одговоримо на сумње које грађани имају када је реч о вакцинама и оно што мислим да је добра ствар је да су се студенти пре свега медицинског факултета укључили да причају са својим колегама и објасне колики је значај вакцинације и да нема страха од стерилитета. Морамо да запушимо уста антиваксерским лобијима који шире теорије завере. Оно што је важно када су тимови ушли у пригратска насеља вакцинација је ишла много боље и нарочито када је било без пријаве. Људима морате доћи на ноге – нагласио је Вучевић.

Први човек Новог Сада је нагласио да недоумице које грађани имају око избора произвођача вакцина, нарочито оних које су регистроване у земљама ЕУ, да је сигуран да нико у Европи неће да се одрекне кинеских туриста или руских. Или да ћемо да кажемо да Емираћани не могу да путују јер су се вакцинисали кинеском вакцином.

- Ево, Грчка и Хртваска су рекле већ да ће признати све вакцине. Нека други играју велике игре, Србије је ту најпаметније одиграла што увози са свих страна безбедне вакцине – нагласио је Вучевић и додао да је добро да су се тржни центри отворили и да људи не остају без посла.

Оно што је сада најгоре јер су нам времески услови новембарски а не априлски, па баште кафића не могу да раде. Трудићемо се да помогнемо, да релаксирамо закупнине. Министар финансија је већ објавио трећи пакет помоћи државе, али наравно да је тешко и мука свима који раде у тим угроженим индустријама. Али спреман сам да кажем и наглас да треба да стимулишемо људе који су вакцинисани, да им дамо већи комодитет, да угоститељски објекти према њима могу да се потпуно отварају. Хајде да видимо како то Изреал ради, да препишемо.

Када је реч о организацији Егзита ове године Вучевић је нагласио да ће вакцинисани, или они који ураде антигенски тест моћи да дођу на фестивал.

- До сада су у Амстердаму и Барселони на овакав начин организовани концерти. Да покажемо младима да је вакцинација пут како да се вратимо нормалном животу – истакао је градоначелник.

Када је реч о похађању наставе у Новом Саду, Вучевић је истакао да је ситуација слична као и у осталим деловима Србије.

- Чињеница да нам се ђаци враћају у школске клупе добар је знак за ђаке, учитеље и наставнике. Увек је боље да уче директно неко он лине. Овакав вид наставе ове школске године је оно што је било могуће у датим околностима. Корона није само питање епидемије, већ и менталног здравља нације – рекао је Вучевић уз опаску да га радује што се ђаци враћају у клупе.

Градоначелник Новог Сада је на питање о обелажавњу годишњица које се тичу Нато бомбардовања нагласио да је култура сећања један од стубова развоја сваког цивилизованог друштва.

- Некада смо се стидели да обележимо неке датуме и да их назовемо правим именом. Стидели смо се да обележимо страдање Срба из Крајине, да бомбардовање назовемо НАТО агресијом. Зато морамо да имамо културу сећања, не да би били заковани у прошлости, већ да бисмо разумели садашњост и будућност – поручио је Вучевић.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести