За летовање зими Новосађани дају и више од 1.000 евра

НОВИ САД: Да летовање зими није више непознаница Новосађанима и да су им егзотичне дестинације све привлачније, доказ су пуне туристичке агенције које су за овај период припремиле бројне аранжмане за топле и далеке дестинације, за које је потребно издвојити око 1.000 евра.
mauricijus okean
Фото: pixabay.com

Осим љубитеља зимовања и снежних активности, изгледа да је број Новосађана којима снег током зиме не недостаје велики, те се опредељују за дестинације попут Тајланда, Занзибара, Дубаија, Малдива, Балија, Шри Ланке и других.

Поменуте дестинације у понуди има и туристичка агенција „Цаса Травел”, која ради индвидуалне аранжмане те клијенти имају могућност да сами бирају готово сваки детаљ путовања. Представник те туристичке агенције Немања Пивнички за „Дневник” истиче да је њихова агенција последњи месец углавном имала упите од пољопривредника, који током лета, због посла, нису могли да отпутују у топле крајеве те сада то надокнађују. Када су у питању цене тих аранжама, Пивнички наводи да оне много варирају и зависе од више фактора, док је дефинитивно најбоља одлука – резервција карата унапред.

Онај ко је током лета одлучио да уплати аранжан за зимски период, прошао је много јефтиније, открива Пивнички, и додаје да се изузеци дешавају те да је њихов клијент недавно свој лет из Будимпеште до Дубаија платио 147 евра.

Авио-карте из Београда, додаје наш саговорник, ка дестинацијама које служе као место преседања, попут Франкфурта, Москве, Париза, Инстанбула, нису скупе и крећу се од 100 до 250 евра. Проблем је у томе што су то велике светске луке, које карте за егзотичне дестинације тада продају много раније земљама које имају навику да то раде унапред и самим тим постају све скупље за житеље Србије који ту навику немају, вели Пивнички.

Да Новосађани и те како зими путују у егзотичне крајеве потврђује и представница туристичке агенције „Jungle Tribe” Александра Радишић Бјелић, која за наш лист открива да су суграђани, осим већ поменутих дестинација, заинтересовани и за Јужну Америку. У тој агенцији цена за десетодневни или дванаестодневни боравак у Тајланду, на Балију, у Вијетнаму и Шри Ланки креће се од 890 евра, док су Занзибар и Куба мало скупљи - од 990 евра.

Како сазнајемо, та цена подразумева превоз, смештај са свим таксама и туристичког водича.

Новосађани се на такве дестинације зими одлучују јер им је хладно, затим јер су такве дестинације сада популарне, али и зато што су постале доступне свима, објашњава наша саговорница, и додаје да су приступачније цене разлог више, док је авионска карта најскупљи део аранжмана.

Много Новосађана путује, а приметила сам да последњих неколико година имамо већи прилив младих путника, од 25 до 30 година. Мислим да на то утиче пораст броја младих људи који су у ИТ индустрији па самим тим имају пара за такве дестинације, каже наша саговорница.

Новосађанин Милан Самарџић је медени месец обележио десетодневним боравком на Маурицијусу почетком децембра. Он је ишао преко туристичке агенције „Модена Травел”, чијом услугом је, како каже, презадовољан јер имају сектор који је задужен за далеке дестинације, а истиче да и друге агенције у Београду и Новом Саду имају добру понуду. Ипак, за одлуку да то буде баш Маурицијус било је потребно много истраживања, распитивања и информисања, а пресудило је време.

На такве дестинације је најбоље путовати у овом периоду јер је већина тих дестинација на јужној полулопти, где је сад увелико лето, и сада се могу доживети у пуном сјају, закључује Самарџић. Како додаје, треба се добро информисати и распитати о одређеној дестинацији пре коначне одлуке јер већина људи која путује на таква места, то реализује једном у животу, и нико не би волео да се у тих десетак дана потрефи кишни период, лош хотел или томе слично.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести