За развој здраве хране десет милиона динара

Град Нови Сад ове године ће издвојити десет милиона динара за подршку контролисане пољопривредне производње, што је локална самоуправа предвидела у Програму

 подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја.

– Ту спадају мере кредитне подршке – суфинансирање камата за пољопривредну органску производњу и ништа мања значајна мера усавршавања знања пољопривредника и давање савета – рекла је заменица начелника Градске управе за привреду Славка Дукић, која је на 83. међународном пољопривредном сајму  на штанду Градске управе за привреду представила шта Град Нови Сад пружа пољопривредницима, односно шта чини да подржи развој пољопривреде.

– Осим Програма развоја подршке органске производње, Град је у марту усвојио и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2016. У том програму је низ мера, за које ће се потрошити новац од закупа пољопривредног земљишта. Очекује се око 152 милиона динара, и та сума биће распоређена на опремање Пољочуварске службе, уређење и одржавање постојеће каналске мреже и уређење и одржавање атарских путева и отресишта.

Навела је да се пољопривредна производња обавља на површини од око 45.000 хектара и да се чак на 90 одсто тих ораница сеју житарице.У име групе произвођача обратио се Боривој Исаков, рекавши да им подршка Града много значи у развијању и унапређењу органске производње.– Контролисана пољопровредна производња за сада се одвија на површини од 15 хекара у Каћу и на Ченеју – рекао је Исаков.

– Битно нам је што је Градска управа за привреду организовала више стручних предавања у намери да стечено знање унапредимо, а све ради боље и обимније производње. Ускоро ћемо ићи у Астрију, где ћемо, надам се, имати прилику да видимо и чујемо нешто ново.

На штанду Градске управе за привреду је и Пољопривредна школа с домом ученика у Футогу, која је лане реализовала два пројекта.– Уз подршку Града, почели смо да у млекари производимо органске млечне производе и изградили стакленик – рекла је стручна сарадница у школској млекари Весна Барјактарев.

– Отварањем млекаре је заокружен процес производње јер у њој прерађујемо млеко од крава које се хране органском сточном храном. Основно је да се ученици у склопу предмета Хигијена намирница животињског порекла оспособе да се самостално баве производњом по завршетку школовања.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести