За студенте ДЕЕТ-а се чује по целом свету

Осим квалитетног образовања, студенти студијских програма на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације (ДЕЕТ) на Факултету техничких наука, на крају студирања, а неки и током, имају могућност обављања стручне праксе, добијања добрих препорука за запослење, стипендирање, али и запошљавање у компанијама с којима факултет сарађује.
IT DEET o praksi
Фото: Приватна архива

Проф. др Борис Думнић, директор тог департмана, за „Дневник” наводи да факултет има различите моделе сарадње с већим бројем компанија, али да, када је у питању сам наставни процес, студенти имају обавезу од 15 дана стручне праксе, како на основном нивоу студија, тако и на мастеру. Осим обавезне праксе, Думнић открива да факултет с великим бројем компанија има договорене праксе које су на добровољној основи.

– Компаније нуди могућност да студенти код њих обављају праксу у одређеном периоду године, а ми се трудимо да тај период буде време када су студенти у најмањој мери оптерећени наставом – описује наш саговорник. – Студенти који желе да обављају праксу се пријаве, након чега следи селекција кандидата. Они који добију могућност, иду у компанију, где проводе око месец. То је веома добра прилика да студенти виде како изгледа рад у савременој компанији, да виде шта се све ради и да се упознају с окружењем. То је, уједно, добра прилика и за компанију, која током праксе може да препозна квалитет тих кандидата, њихову вољу, посвећеност и знање, што може бити довољно добра основа за заснивање радног односа касније.

По речима проф. др Думнића, последњих година њихови студенти лако проналазе први, а одговарајући посао у Србији, којим су, како каже, веома задовољни. Он наводи да је бољитак препознат због великих компанија које су отвориле своје производне погоне у Новом Саду и Војводини те имају велику потражњу за кадровима које образује управо тај департман. Из тог разлога, Думнић истиче да тренутно не зна за студента који нема радни ангажман.

Фото: Приватна архива

Знањем до невероватних позиција

Думнић истиче добру сарадњу и с фирмама у иностранству, и наводи да се доста њихових студената, нарочито оних који су остварили врхунске резултате током школовања те имају већу амбицију, одлучује на међународну каријеру. Он наводи да је диплома ФТН-а препозната и у Западној Европи, која представља најпримамљивије тржиште за кандидате, и да студенти ДЕЕТ-а не морају да пролазе кроз било какве провере него одмах започињу радни однос или настављају школовање у земљи коју су изабрали.

– Не може се наћи компанија која представља нешто сјајно на глобалном нивоу а да у свом тиму нема некога од наших људи, и то на врло одговорним позицијама – открива Думнић, и додаје да бројни њихови студенти раде на невероватним пројектима широм света. – Када причате с људима који су негде по свету водили производне погоне за компаније, чућете да за наш департман кажу: „Овде ћете наћи високообразоване кадрове који су спремни да раде”.


– Сви раде оно за шта су се и школовали, на лепим позицијама, у стабилним, добрим компанијама и с лепим примањима – наглашава Думнић. – То може бити сјајан мотив за некога ко жели да буде успешан на својим студијама. Често говорим студентима да сада није време да кажу да немају перспективу или да не знају шта ће радити након завршеног факултета јер то у овом случају није истина. Сад је време да се посвете студијама пошто имају одличну прилику да након тога заснују радни однос којим ће бити задовољни. Због квалитета и броја кадрова који излазе с овог департмана – компаније практично саме прилазе нама па не морамо да се боримо на тржишту. Ми зато имамо вољу и жељу да, у сарадњи с њима, направимо што атрактивнији наставни процес, док они траже кадрове одговарајућег квалитета који могу лако ући у процесне системе тих компанија, а не да морају још додатно да уче.

Фото: Приватна архива

У наредних месец дана ДЕЕТ ће се преместити у зграду Научно-технолошког парка, у део који је опредељен за ФТН. Борис Думнић наводи да ће нека од наставних лабораторија у којима студенти похађају наставу бити опремљена у сарадњи с компанијама, што је, како каже, „један од додатних плусева јер ће студенти радити на најсавременијој опреми, уређајима и системима на којима ће сутра, ако се определе да раде у тој компанији, наставити да раде исто што су радили и током студија”. Како истиче, велики број свршених студената сада већ има своје компаније, које оснивају углавном неколико година после завршеног факултета.

– Само неки од примера су компаније „Шнајдер електрик ДМС Нови Сад” или „Typhoon HIL” које су настале од наших професора с ДЕЕТ-а, или нпр. „Continental Serbia”, „ELSYS”, „Енерготехника – Јужна Бачка”, које заједно имају више хиљада запослених само у Новом Саду – наглашава Думнић, и додаје да се велики број студената запосли управо у таквим или сличним компанијама. – Уколико желите да на тржишту будете препознати и прихваћени, морате да школујете кадрове који су сада актуелни на глобалном нивоу. Уколико школујете студенте за технологију која је била актуелна пре десет или 20 година – нећети бити препознатљиви. То није лако јер константно мора да се улаже у наставни процес, у лабораторије, у опреме, у знање, али, иако није лако – вреди.

К. Ивковић Ивандекић

ПројекатНови СадИТ центар, од образовања до запослењасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести