Заседао градски Штаб за ванредне ситуације

Одржана је седма редовна седница градског Штаба за ванредне ситуације Града Новог Сада коју је сазвао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић а којом је председавао заменик градоначелника Срђан Кружевић.
Novi Sad/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

Чланови Штаба усвојили су предлог Извештаја о раду Градског штаба за ванредне ситуације ГНС за 2018. годину, предлог Плана рада штаба за 2019. годину, као и Извештај о стању извршених превентивних и оперативних мера заштите од поплава на водама II реда, у 2018. години.

Констатовано је да су надлежне службе Града предузеле потребне превентивне мере да одговоре на изазове које носе велике падавине, али да киша која је падала претходних дана није оставила веће последице и да се потоци на територији Новог Сада нису излили.

На седници је усвојен и Годишњи програм активности на смањењу ризика од поплава на водама II реда и унутрашњим водама са планираним средствима за 2019. годину, Оперативни план за одбрану од поплава на територији Града за воде II реда и унутрашње воде, као и Извештај о стању спроведених превентивних мера заштите стрних усева од пожара и  и спаљивања биљних остатака и смећа на отвореном простору.

Представник Ватрогасно-спасилачке јединице је известио присутне о стању оспособљености и опремљености ВСЈ Управе за ванредне ситуације. Он је указао на проблеме са којим се суочава ВСЈ, а који се односе на смештајне капацитете, саобраћај и приступне путеве, али и на потребу да се пробуди свест јавности како би суграђани били одговорнији и у већем броју учествовали у показним вежбама и другим активностима које спроводи ВСЈ.

На седници је констатовано да ове године није било већих проблема изазваних обилним падавинама, да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода и да су бујични потоци прочишћени улагањем великих средстава из буџета Града у претходном периоду, у превентивне сврхе.

Апеловано је на грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести