Завршен посао у Архиву Војводине: Нова ограда као прозор у град

НОВИ САД: Ограда Архива Војводине је завршена и тиме је, по речима директора Бранимира Андрића, цео простор визуелно отворен.
arhiv vojvodine
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Новац за тај посао обезбедила је Покрајинска влада, која је и оснивач те установе. Пројекат је дело архитекте Дубравке Ђукановић, док је извођач новосадска фирма “НПН градња”, која је радила и ограду на Дому војске.

Посао на огради је започет првог дана септембра, а завршен је прве седмице новембра.

Нова ограда је на неки начин непосредан допринос Архива и Покрајине грађанима, као и Новом Саду, престоници културе 2021. године, напоменуо је директор Архива Војводине Бранимир Андрић и подсетио да се ту некад налазио затвор, па је уклањањем старог зида и изградњом нове ограде отворен “прозор у град”.

На оградни зид постављене су шипке од кованог гвожђа, а уграђено је и ЛЕД осветљење у стубове које целом простору даје посебан сјај.

Андрић нам је објаснио да су се на тендер за изградњу ограде јавиле две фирме, а вредност целокупне инвестиције је 8.300.000 динара и тај новац обезбедила је Покрајинска влада.

По речима нашег саговорника, након што је у септембру прошле године обезбеђен новац за ограду, почело се са израдом пројекта. Архитекта Дубравка Ђукановић, која је одрасла у том кварту, осмислила је идејно решење, па је зид преполовљен.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Када је кренула да обликује ограду, Дубравка Ђукановић је схватила да ће двориште Архива, изгледати помало недоречено, па је, имајући у виду конфигурацију терена, предложила да на месту депресије буде амфитеатар, рекао је Андрић. –

Како је даље казао, ту би се изводиле представе, окупљали би се уметници и предавачи, те би се на тај начин цела институција отворила.

Архивска грађа и није баш атрактивна за показивање и у том смислу архиви су као институције затворени, а амфитеатар ће допринети отварању према Новосађанима и свим гостима града.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести