Завршене стазе и плато око споменика у Дунавском парку

До сада су у Дунавском парку радници ЈКП “Градско зеленило” завршили реконструкцију шетне стазе од 450 метара квадратних, од Дома здравља “Нови Сад” до споменика Ђури Јакшићу, каже за “Дневник” помоћница директора тог предузећа Јелена Прица.
1
Фото: Р. Хаџић

По њеним речима, урађен је и плато око споменика, површине 30 метара квадратних. 

- У завршној фази је поплочавање улаза од споменика Ђури Јакшићу, поред језерецета, а ради се и степениште на улазу од Булевара Михајла Пупина – прича Прица. - Поправљено је и офарбано више од 20 клупа, на којима су; уместо старих и дотрајалих дасака; постављене нове. Офарбани су сви канделабри, а у току су радови на огради и репарација осталих клупа.

Како каже, радови у најстаријем новосадском парку почели су крајем фебруара и подразумевају обнову свих стаза и прилаза на површини од 6.209 квадрата. На месту постојећег дечијег игралишта биће изграђено ново, веће и савременије, са пет нових справа за игру. Биће постављена нова чесма и 250 метара ограде око дела парка, као и 56 канти за отпатке.

- Сви радови биће изведени према пропозицијама Покрајинског завода за заштиту природе и биће завршени на јесен – каже наша саговорница, рекавши да ће на располагању Новосађанима бити 180 клупа за одмор и 640 стабала. Посао ће се одвијати тако да радови не ометају кретање грађана и приступ особама са инвалидитетом, деци и старијим особама. Захваљујући финансијској подршци града, у Дунавском парку изграђен је савремени заливни систем, кап по кап. Вредност радова је 121.288.833 динара.

Дунавски парк је смештен у срцу града, између Дунавске улице, Булевара Михајла Пупина и Дунава и 127 година, са скоро шест хектара, представља зелену оазу за одмор, релаксацију и рекреацију Новосађана. Подизање Дунавског парка започето је 1895. године. Саставни је део старе Дунавске улице и старог дела града, чинећи посебну целину за кретање и боравак људи. Парк се простире на осам и по хектара и пројектну документацију за његову лепоту израдио је др Ратибор Ђорђевић 1958. године.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести