ЗАВРШЕНИ ДАНИ КАМЕЊАРА: Уз тамбураше и рибљу чорбу на Дунаву уживало и старо и младо (ФОТО/ВИДЕО)

НОВИ САД: Дводневна манифестација „Дани Камењара“ завршена је уз звуке тамбураша и пригодан ручак који су припремили такмичари кувајући рибљу чорбу и пасуљ.
d
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Током трајања програма пиће и храна су били бесплатни, па су посетиоци могли само да уживају у сунчаним данима на Дунаву. Најпре су прексиноћ организовани квиз, еколошка и ликовна радионица за најмлађе, као и културно-забавни програм за децу и одрасле код ресторана у Улици Дом Камењара 83, где су могли да се чују разни музички жанрови „за душу”.

Другог дана, забава је настављена, а уз рибљу чорбу, коју је припремало 15 екипа учесника, организатори и представници Удружења „Камењар” у великој оранији кували су пасуљ и точили крафт пиво за све посетиоце.

– Риболовачко насеље Камењар 1951. године основали су радници „Форума“ и „Петра Драпшина“, који су били велики љубитељи риболова – каже председник удружења Сима Митрић. – Одлуком Градске управе из шездесетих година земљиште је дато на управљање Удружењу „Камењар“, после чега је Удружење дало својим члановима решења за градњу кућа. Овде се сваке године дружимо и ово је наш дом, где ћемо се окупљати и у наредном периоду. Сви смо љубитељи Дунава, волимо да се дружимо, пецамо и угостимо све људе. Манифестација се до сада с поносом одржавала сваке године у континуитету.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Међу такмичарима који су кували најукуснију рибљу чорбу владало је добро расположење, док су рецепти и мотиви били различити. Али на крају, сви су били сложни да је најбитније добро дружење и да је важно само учествовати. Добре савете и најбољи рецепт за рибљу чорбу екипи „Дневника“ одао је Драган Лудошки из тима „И старо и младо...“ , који је имао значајне успехе током десетак година учешћа.

– За најбољу рибљу чорбу потребни су свежа риба и паприка – казао је Драган. – Нема пуно филозофије, јер што више филозофираш тим горе. Треба пустити рибу да одради своје и паприка да да шмек, зато је однос рибе и воде најважнији, док су остали састојци ствар укуса.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У екипи „Три паше“ срећу у кувању овог рибљег специјалитета први пут је окушао Жељко Даниловић са Адица, који је одувек кувао рибљу чорбу у кућној варијанти са друштвом, али никад није одлазио на оваква дешавања, па је тек сада одлучио да се опроба са својим саборцима. На јучерашњем такмичењњу рибљу чорбу је кувао и наш колега и уредник рубрике „Свет“ Сава Савић.

Фото: приватна архива


Најбоља чорба Жељка Даниловића

Најбољу рибљу чорбу, по оцени жирија, скувао је Жељко Даниловић. Друго место припало је нашем новинару Милану Бозокину, а треће новинару „Вечерњих новости“ Слободану Бајићу.

Проглашени су и победници у пецању. У конкуренцији девојчица најуспешније су биле Нина Богишић, Дора Балаш и победница Наташа Бркић. Код дечака најуспешнији су били Огњен Ивовић, Грегор Струкарик, а победу је упецао Михајло Хађовић.


– Детињство сам често проводио на Камењару код другара који је овде имао викендицу – нагласио је наш колега. – Долазили смо лети на купање и пецање, а зими на клизање. Касније ме живот одвео, делом у Сремске Карловце, одакле ми је супруга, па смо мој одличан друг и партнер у кувању рибље чорбе Стева Тарабић одлучили да назовемо нашу екипу „Ој, Карловци“ и дошли смо мало да „пробамо“ овај Камењар и да победимо, ако не, дружимо се и све је супер.

Пре такмичења у кувању рибље чорбе и крајње журке која је развеселила све присутне на Камењару, око осам часова ујутру окупили су се малишани и млади риболовци. Како кажу, ово такмичење у пецању им није пало тешко, јер су као прави пецароши навикли да се пробуде рано и да одлазе на Дунав како би упецали што више рибе.

– Пецам редовно од четврте године, ово је моје треће такмичење, а на претходним сам такође био успешан и освајао прва три места – рекао је десетогодишњи Грегор, који је са другаром Луком истако да је крај реке најважније имати стрпљења. – Сви који желе да лове рибе треба буду смирени и да не паниче ако им отпадне удица, зато што ће се изнервирати и тад ће све да им пропадне, а то није циљ, важно је да уживају у пецању.

А. Чегар

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести