Завршено „35. Распустилиште – загревање за школу”

Летњи програм који је организовало Друштво „Распустилиште” под слоганом „Загревање за школу” завршио се јуче изложбом на којој су приказани радови настали у протеклих пет дана ликовних, уметничких, креативних и филмских радионица.
raspustiliste
Фото: Dnevnik.rs

Изложба је отворена пројекцијом филма који су деца снимала у оквиру радионица „Покретне слике”, које се из године у годину прилагођавају новим трендовима. Изложени су и њихови графити, фосили које су правили у оквиру еколошких радионица, сценске маске и велика платна на којима су сликали.

Координаторка програма Александра Лукић не може да издвоји радионицу која је деци најзанимљивија.

„Уколико се тема презентује на прави начин, увек ће им изазвати машту, тако да су све радионице привукле значајан број малишана“, казала је Александра Лукић.

Током пет дана најмлађима је понуђено око 30 радионица из области културе, уметности, спорта, екологије... Посебност садржаја у којима уживају за време летњег и зимског распуста огледа се у чињеници да се на једном месту нуди велики број различитих активности, што им пружа могућност избора и на тај начин откривају се нови таленти.

Фото: Dnevnik.rs


Сваки дан је прилика за учење

Координаторка програма „Распустилишта” Александра Лукић каже да је важно деци понудити најквалитетније садржаје који ће окупирати њихову пажњу јер се едукација не завршава с крајем школске године.

„Малишани треба да уче сваки дан, а ми да пазимо да им на прави начин пласирамо нова знања“, подвлачи она, додајући да је такође битно заинтересовати их за свет који их окружује да би се бар мало одвојили од рачунара и друштвених мрежа, који су им данас толико блиски и привлачни.


Програму је свакодневно присуствовало од 60 до 100 учесника, који су били распоређени на различите радионице, а све су оне биле веома посећене. Одушевили су се када су учили о парфемима и како се они праве, а лего радионица им је сваке године примамљива. Интересантан им је и рад с глином и гипсом. Организатори програма тврде да је деци све занимљиво ако се прикаже на њима близак начин.

Фото: Dnevnik.rs

Програм је прилагођен деци од четири до 13 година, а највише има оних предшколског и млађег школског узраста, мада не изостају ни они највернији који свако лето, од своје четврте године, па готово до средње школе, проводе на тим радионицама.

Основна идеја, која се негује пуних 35 година кроз програме „Распустилишта”, јесте да се деци попуни слободно време док не иду у школу, али и током целе године. Та организација подразумева едукативне, културне, уметничке и спортске садржаје, с циљем да се деци од најранијег узраста приближе праве друштвене вредности и да се подстакне развијање маште и креативности.

Текст и фото: М. Рашић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести