Значајни уметници на 4. Калеидоскопу културе у Новом Саду

НОВИ САД: Виртуоз на виолини Стефан Миленковић, глумац и редитељ Зијах Соколовић, књижевник Светислав Басара, музичари Рамбо Амадеус и Краљ Чачка, неки су од уметника који ће учествовати на 4. издању фестивала „Калеидоскоп културе“, од 2. септембра до 8. октобра у Новом Саду, саопштила је дирекција манифестације.
kultura
Фото: promo Novi Sad EPK

Свечано отварање ће трајати четири дана, до 5. септембра, а сам културни фестивал је увертира у 2022. годину када ће Нови Сад постати Европска престоница културе.

У споменутој екипи значајних уметника биће и један је од цењенијих словеначких писаца нове генерације - Алеш Чар, драматург Милена Богавац, који ће као кључна имена културне сцене ових простора, свако у својој уметности, допринети култури заједништва.

Уз домаћа, регионална и европска имена из света уметности, важне организације и институције културе, европску димензију Калеидоскопу културе на свечаном отварању ће пружити једна од најважнијих европских институција за нове медије „Арс Електоника“.

Осим њих, биће присутна и аустријска галерија из Санкт Полтена, Француски институт у Србији, Гете институт, Аустријски културни форум, али и београдска ЦГА конференција.

На том скупу ће се представити чланови великих студија „Епиц Гамес“ и „Блуе Зоо Аниматионс“, између осталих Клемент Гарини, који је радио на високобуџетним филмским пројектима - серијалима „Хари Потер“ и „Немогућа мисија“.

Уметнички део ЦГА конференције, за који је задужена кустоскиња др Маја Ћирић, представиће доказане визуелне уметнике - Андреас Ванерштет и Тања Вујиновић, међународно призната уметница нових медија, чији су радови стигли до музеја у Стразбуру, Дизелдорфу и Манчестеру.

Мају Ћирић је лондонска галерија „Саатћи“ одабрала на листи 100 најбољих кустоса на свету.

У Новом Саду ће свој рад презентовати и један од најбољих циркуских уметника своје генерације - Никола Фрезо, који ће извести перфоманс „Нестабилан“ у режији истакнутог аутора Кристофа Уисмана.

Поред различитих изложби, представа, перформанса уметника из Аустрије, Хрватске, Словеније, Шведске, Француске, публика ће имати прилику да посети изложбу „Стрипом кроз Белгију“.

Ова поставка за љубитеље девете уметности представља приче неколико аутора, међу којима је и добитник награде на трећем највећем стрип фестивалу на свету у Француској - Брехт Евенс.

Током пет недеља ће се смењивати пет врста уметности, где се издвајају уметници: диригент Александар Марковић, некадашњи музички директор престижних европских опера и симфонијских оркестара, добитница награде Европске уније за књижевност - Марта Ðидо и једна од најпознатијих савремених италијанских списатељица - Надија Теранова, обе учеснице јединствене Ноћи књижевности.

Такође, европском значају фестивала сигурно ће допринети и кључне институције Србије и региона - Словенско народно гледалишче Марибор, Студио за сувремени плес из Загреба, Битеф театар и Српско народно позориште који чине програм 48. фестивала „ИНФАНТ“, Опера и театар Мадленианум.

Ту спада и Филмски фестивал „Обнова“ у оквиру ког ће 5. септембра бити новосадска премијера најновијег филма „Тома“ Драгана Бјелогрлића, Војвођански симфонијски оркестар, Савез ликовних уметника Војводине, Академија уметности у Новом Саду.

Од великих визуелних и ликовних пројеката неопходно је издвојити изложбе радова чувеног српског сликара Владимира Величковића, као и нови идентитет Народног музеја и Музеја Југославије, чији је аутор београдски дизајнер Славимир Стојановић Футро.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести