СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ – 14. ЈУН Јубилеј хуманости и солидарности

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна, у складу са препорукама Светске здравствене организације и то на датум рођења проналазача основних крвих група, Карла Лајштајнера.
2
Фото: Промо/ НИС

Ове године прославља се јубилеј – две деценије од овог установљеног најхуманијег дана у години широм планете, а с тим у вези је и овогодишњи слоган „20 година прославе давања: Хвала вам добровољни даваоци крви!”, под чијем окриљем се одаје признање свим несебичним људима који дају крв, зарад туђег добра.

БУДИ ДАВАЛАЦ КРВИ. СПАСИ НЕЧИЈИ ЖИВОТ!

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се и са циљем подизања свести о потреби за добровољним давањем крви, како би подстакао све грађане који до сада нису то учинили, да се прикључе породици најхуманијих. Подаци говоре да су потребе за крвним залихама веће од оних које су доступне. Ако узмемо у обзир целу планету, сваке секунде негде је у свету потребна трансфузија крви, а поступак давања те драгоцене течности која живот значи није болан, и траје око седам минута, с тим што мушкарци могу дати крв четири пута годишње, а жене три пута.

Према подацима Завода за трансфузију крви Војводине, 64 одсто популације може дати крв од 18 до 65 година, а свега је пет одсто могућих давалаца у Србији, односно то учини три од 100 становника Србије. Једна јединица крви једнака је спасавању три живота, а у нашиој земљи је потребно 240.000 јединица крви на годишњем нивоу. Крв, као и њени продукти су неизоставан ресурс за планиране третмане и хитне интервенције, за сложене хируршке поступке, а неопходна је и за пацијенте који пате од животно угрожавајућих болести, јер им трансфузија даје шансу  за квалитетнији живот. Донирање крви је једноставан чин који може имати изузетно снажан утицај на животе других људи.

Стога крв коју људи дају може бити кључна карика у ланцу спасавања нечијег живота и баш тај једноставни гест може донети осмех на лице некоме ко се бори за живот.


Клуб добровољних давалаца крви НИС

Светски дан добровољних давалаца крви је дан када се слави живот и када се и друштвено одговорне компаније придружују овој важној мисији. Један од најбољих примера компанија чији запослени редовно учествују у оваквим акцијама је компанија НИС.

Фото: Промо/ НИС

Поред волонтерских и филантропских активности, алтруизам и хуманост на делу запослени  НИС-а демонстрирају и редовним учешћем у акцијама добровољног давања крви које се организују  у оквиру Клуба добровољних давалаца крви Јединствене синдикалне организације НИС, у сарадњи са надлежним трансфузиолошким службама и уз подршку Клуба волонтера компаније.Током 2023. године запослени НИС-а су готово удвостручили број донираних јединица крви у односу на претходну годину, обезбедивши чак 572 јединице крви, колико је прикупљено у 18 акција спроведених у просторијама компаније у пет градова.Од почетка 2024.године, Клуб добровољних давалаца крви ЈСО НИС је спровео седам акција добровољног давања крви, у којима је прикупљено још 262 јединице крви.

Значајна новина која се односи на акције добровољног давања крви у НИС-у јесте да је у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије од сада у компанији омогућен и упис у Регистар давалаца матичних ћелија Србије.


КО МОЖЕ БИТИ ДАВАЛАЦ КРВИ?

Давалац крви може бити свака здрава особа старости од 18 до 65 година код које се лекарским прегледом и провером хемоглобина утврди да давање крви неће угрозити ни даваоца ни примаоца. Поред тога, особа која донира крв треба да има више од 53 килограма, телесну температуру мању од 37°Ц, нема хроничних обољења као ни преписану терапију и није имала хируршке интервенције или тетоваже у претходних 6 месеци Посебна припрема у смислу режима исхране не постоји, а пре давања крви треба избегавати алкохол. Временски размак између два давања крви треба да буде четири месеца (16 недеља) за жене и три месеца (12 недеља) за мушкарце..

Крв се може дати у заводима за трансфузију крви или у оквиру хуманитарних акција које организују организације Црвеног крста, у сарадњи са заводима.

АКЦИЈЕ И БЕНЕФИТИ ЗА ДАВАОЦЕ

У оквиру законске регулативе која се односи на добровољне даваоце крви наведене су и услуге за које добровољни даваоци крви не морају да плаћају део партиципације, а неке од њих подразумевају стационарно лечење - по болничком дану, затим рехабилитацију у стационарној здравственој установи - по болничком дану, као и преглед и лечење од стране изабраног лекара и лекара специјалисте – по прегледу (осим у случају превентивног прегледа). Такође је могуће урадити све лабораторијске услуге – по упуту, осим у случају превентивног прегледа, (укључујући микробиологију, паразитологију, хистопатологију и цитологију), као и рендгенски преглед и снимање - по упуту, преглед на ултразвучном апарату - по упуту, преглед на скенеру и остеодензитометру- по упуту....

Институт за трансфузију крви Србије и „Белграде Беер Фест” и ове године припремају мали знак пажње за добровољне даваоце крви под слоганом „ЗАТО ШТО СИ НАМ ВАЖАН”, а сви Београђани који крв дају од 11. до 18. јуна, добиће пакет улазница за омиљени градски фестивал. Акције се реализују на неколико локација, како би била доступна што већем броју људи, па тако данас од 9 до 14 часова крв се може дати у аутобусу на Чукарици, Пожешка улица, испред Дома здравља, као и на Новом Београду, у студентском дому „Студентски град“ од 11 до 15 сати. У понедељак, 17. јуна акција ће бити организована у аутобусу код Градске општине Звездара од 10 до 14 сати, а сутрадан, у уторак 18. јуна на Вождовцу, аутобус код Тржног центра „Бањица“, од 10 до 15 сати.

У организацији Завода за трансфузију крви, данас ће од 10 до 13 сати бити организована акција у Сремској Митровици у трансфузиомобилу на самом тргу. Истог дана ће акције бити спроведене и у Србобрану (Позориштанце) од 8 до12 сати, затим у просторијама Црвеног крста у Зрењанину од 8 до 12 и у Сенти од 9 до 12 сати, такође у Црвеном крсту.  У суботу, 15. јуна од 8.30 до 12 часова крв се може дати у Ади у Црвеном крсту, затим у Новом Саду у центру града, када ће трансфузиомобил бити паркиран од 10 до 13 сати. У недељу, 16. јуна трансфузиомобил се сели у Голубинце испред основне школе од 8 до 10.30 сати, а касније ће бити у Војки испред месне заједнице од 11.30 до 14.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести