Абазовић: Било би логично да у Београду почнем посету региону

ПОДГОРИЦА: Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да би волео да успостави боље односе са Србијом као и да би било логично да његова прва посета у региону буде Београд.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Прву званичну посету сам имао у Бриселу, што је потпуно логично. Сад очекујем да интезивирамо регионалне посете. Лично бих волео да се нађем што пре у званичној посети Србији. То исто важи и за друге државе у региону, рекао је Абазовић, објављено је на сајту нова.рс.

На питање да неки дипломатски извори кажу да ће до краја јуна доћи у Београд, Абазовић је рекао да би му било велико задовољство, ако је то тачно.

Некако и припада да почнемо из Београда. Ако је то тачно, онда са великим задовољством ћу доћи у Србију, рекао је Абазовић.

Он је рекао да се нада да ће сарадња Црне Горе и Србије бити много боља него што је то било раније, као и да се нада да ће "узвратним посетама званичници обе земље демонстрирати много боље односе".

Наравно, остаје отворен позив за премијерку Србије Ану Брнабић, за све министре и председника да и они посете Црну Гору. Верујем да ћемо у контактима које будемо имали третирати и ово питање, поручио је Абазовић, објављено је на сајту нова.рс.

Он је додао да грађани Србије могу да рачунају на потпуну кооперативност Владе Црне Горе, кад је у питању промоција добросуседских политика.

На питање да ли ће Црна Гора постати део Отвореног Балкана, Абазовић је рекао да ће учествовати на самиту у Охриду 27. и 28. јуна и да тамо долазе као посматрачи.

Желимо да поделимо сва размишљања са другим представницима држава и волели бисмо да на тај нацин покажемо како инклузивна политика има своју подршку на Западном Балкану. Лицно бих волео и да други премијери у другим државама, који тренутно имају неки резервисани однос, дођу за сто и разговарају. То не знаци да неко мора да преузима неке специјалне обавезе, али је веома важно да јачамо међусобно поверење кроз отворени дијалог, истакао је премијер.

Абазовић је рекао и да о инцијативи "Отворени Балкан" има афирмативно мишљење, али да у његовој влади има људи који не деле његов став и да "он то поштује".

Говорећи о Темљном уговору са СПЦ, он је рекао да је Подгорица исказала спремност да буде потписан и да би то требало учинити у "неком разумном року и ставити тачку на ту причу у обостраном интересу државе и цркве".

Оно право које тражите за себе, дајте и другима. Ако имамо један однос са другим верским заједницама, не видим разлог да немамо тај однос и са СПЦ и са осталим заједницама које ће можда у будућем периоду затражити исто, поручио је Абазовић.

На питање да ли очекује да Београд Црној Гори ускоро изручи бившег функционера ДПС, Светозара Маровића, Абазовић је рекао да би волео да се то деси.

Уверен сам да би најбоља потврда тих наших ресетованих односа било то да се, хипотетички говорим, Светозар Маровић појави на неком од граничних прелаза у Црној Гори и да га ми овде приведемо правди. Верујем да се то може десити, ако ме сад питате кад, на то немам одговор, рекао је Абазовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести