Абазовић: Ко не призна геноцид у Сребреници није му место у Влади

ПОДГОРИЦА: Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да се у Сребреници догодио геноцид и поручио да ко то не разуме "није му место на државним функцијама".
abazovic
Фото: Tanjug (Twitter/ Dritan Abazovic/ printscreen)
"Влада Црне Горе поштује све међународне пресуде. Око ове теме нема дискусије. Ко ово не разуме, није му мјесто на државним функцијама. Окренимо се будућности, чека нас много посла", написао је Абазовић на свом твитер профилу.
 
Црногорска опозиција предвођена најутицајнијом ДПС Мила Ђукановића затражила је јуче смену министра правде људских и мањинских права Владимира Лепосавића, који је у парламенту рекао да је спреман да призна да се у Сребреници догодио злочин геноцида, ако се то недвосмислено утврди с обзиром на то да је, како је рекао, и Међународни суд у хагу у међувремену изгубио легитимитет.
 
Ова изјава министра Лепосавића подигла је прашину у црногорској јавности и региону, посебно у БиХ.
ДПС о ставу Абазовића о Сребреници

Најутицајнија опозициона ДПС Мила Ђукановића коментарисала је изјаву потпредседника владе Дритана Абазовића да "онај ко не сматра да се у Сребреници догодио геноцид, не би требало да обавља државну функцију", уз поруку да у том случају Црна Гора, како наводе, више не би имала ни владу, а ни премијера.

Посланици ДПС-а ових дана све министре питају да се изјасне да ли се у Сребреници догодио геноцид, а реч је о питању које се у време владавине те странке није спомињало.

"Јуче смо чули да министарка Весна Братић не жели да се изјасни о геноциду у Сребреници, што представља јасну поруку да о том злочину мисли исто што и (министар правде Владимир) Лепосавић", наводи се у саопштењу те странке које је потписао портпарол Милош Николић.

Затим је, констатују, уследило саопштење владе којим су релативизоване одлуке међународних судова по питању злочина у Сребреници, а пресуда је интерпретирана као проглашење неког народа геноцидним, што нигде не стоји, нити може да стоји у било којем правном документу али и у здравом разуму.

"Абазовић се зарад ситних интереса странке и њених оснивача, приклонио шовинистичко-клерикалној идеологији коју баштини тренутна извршна власт", наводи се у саопштењу ДПС-а.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести