Абазовић: Отворени Балкан нашао рецепт за будућност региона

ПОДГОРИЦА: Црногорски премијер Дритан Абазовић изјавио је да се на самиту у Охриду регионалне иницијативе Отворени Балкан, десио "заокрет на који регион треба да буде поносан" а Европа "видела један другачији западни Балкан, који отворено разговара о својој будућности".
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Уместо о томе ''ко је први започео рат'' разговарало се о туризму, слободном промету, енергетици, пољопривреди, економској и здравственој кризи као и инфраструктури", рекао је Абазовић у интервјуу за данашњу "Политику".

Абазовић је још поручио да је "Црна Гора спремна да да допринос јединству и заједништву на западном Балкану", јер, како је рекао, за његову земљу "пут у ЕУ нема алтернативу".

Он је рекао да је "Отворени Балкан“, на чијем је недавном самиту у Охриду присуствовао, "пронашла рецепт за будућност", као и да та иницијатива може да постане мост мира између Истока и Запада.

Црногорски премијер је изјавио и да "када се отворено разговара о будућности Западног Балкана, на сасвим другачији начин од онога који је био уобичајен, без освртања на теме које изазивају сукобе, онда свету шаљемо сасвим другачију поруку“ .

Абазових је нагласио да је "у Охриду је Европа видела један другачији западни Балкан, који оворено разговара о својој будућности,решен да зедничким снагама преборди наступајућу економску кризу".

Он је навео да је самит у Охриду видео и као прилику за јачање добросуседских односа, "нечега чиме се земље западног Балкана раније нису могле похвалити".

"Мислим да је ово први пут да су се лидери западног Балкана окупили и разговарали о стварним потребама својих грађана,опасностима које прете због најављене кризе и недостатака основних животних намирница и енергената на тржишту, не би ли заједничким снагама предупредили све негативне ефекте које ће на Европу имати оставити руска инвазија" рекао је Абазовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести