Абазовић: Постојала велика безбедоносна претња за Порфирија

БЕОГРАД: Истрага ће утврдити детаље и чињенице о безбедносним претњама током устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу, рекао је данас потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић и додао да је постајала велика безбедносна претња за поглавара СПЦ-а, што је како је рекао, и патријарх потврдио својом изјавом.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је оценио да су безбедносне службе положиле велики испит, док са друге стране остаје, како каже, горак укус везан за читав догађај.

Абазовић је за Нову С тв. рекао да није било случајева отказивања послушности у сектору безбедности, већ да је било случајева одређеног емотивног колебања код појединих људи.

Сектор безбедности функционисао је беспрекорно, тврди потпредседник Владе Црне Горе.

„Не дозвољавам ником да ставља на терет људима нешто што им не припада. Свако ко је одбио било који задатак ће бити суспендован“, рекао је Абазовић.

Истакао је да је патријарх СПЦ Порфирије штићена личност и обавеза полиције је да га држи што даље од опасности.

„Све бих питао ко би изашао пред јавност и грађане да се нешто десило патријарху СПЦ, ја вам кажем да не би изашао нико осим мене. Не дозвољам да се на било који начин баци сенка на било којег службеника полиције који су упркос свему изашли са најбољим разултатима. Ми се не поносимо употребом сузаваца, али овде недостаје дијалог и политичка култура“, рекао је Абазовић.

Рекао је и да држава није ту да одређује у којој цркви неко може да изврши верски обред, већ да је њен задатак да заштити уставна права.

Говорећи о односима Црне Горе и Србије, Абазовић је рекао да је њихово опредељење да са Србијом имају много веће поверење, сарадњу и релаксираније односе него што су сада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести