Ако САД подрже разграничење, став Берлина "неутралисан"

БЕОГРАД: Став Берлина о промени граница на Балкану изгледао би другачије уколико би идеју председника Србије Александра Вучића о разграничењу подржао Вашингтон, каже аналитичар Дејан Вук Станковић.
Dejan Vuk Stankovic/Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Дејан Вук Станковић

Он истовремено оцењује да изјава Ангеле Меркел није принципијалан став против разграничења, јер је, како каже, Немачка признањем независности, Косово већ "разграничила" од Србије.

"Став Немачке је важан, али није одлучујући и није једини глас у спољној политици. Ми смо добили неповољну поруку која није неочекивана, али не треба да буде шокантна и обесхрабрујућа. Постоје и центри моћи који не деле став Берлина, нити по питању независности Косова, нити по питању граница", рекао је Вук Станковић.

На питање да ли ту мисли и на америчку администрацију, Вук Станковић каже да поред САД ту убраја и чланице ЕУ које нису признале Косово, као и Русију и Кину које су већ саопштиле да ће подржати све оно што Београд процени да је у његовом интересу.

"Ако Вашингтон као кључна метропола у политичком смислу у западном свету прихвати идеју о разграничењу, односно корекцији граница мислим да би се Немачко противљење на дуге стазе могло релативизовати и потенцијално неутралисати, али то су све хипотетичке ситуације", рекао је он.

Важно је, каже, да се Србија бори за оно што види као најбоље решење, а мишљења је да је то разграничење.

"Имам утисак да се помало неки у међународној заједници укључујући и Немачку боре за одржавање ''статуса кво'', сматрајући то неком врстом оправдања за своје некадашње полтиичке одлуке, а при томе не виде реалност", додао је Вук Станковић.

Оцењује да је тешко предвидети динамику решавања косовског питања, али примећује да постоје назнаке да су неки путеви ка компромису отворени.

"Да је косовски проблем могао да буде решен онако како је формулисано од стране запада након агресије на Србију 1999. године он би био решен. Очигледно да тај принцип не ради и да се сада у политичком простору тражи неки нови приступ и редефиниција првобитнх позиција", рекао је Вук Станковић.

С једне стране, како каже, то Србији иде у корист, али не и недостатак политичког јединства, јер се приче о томе, по његовој оцени, претварају у дневно-политичку дебату.

Сматра да један део јавности увек користи прилику да нападне Вучића постављајући му немогуће циљеве и оптужујући га, како каже, унапред за нешто што није урадио.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести