АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У КУРШУМЛИЈИ: Морамо да водимо рачуна о себи и јачамо војску; време изазова је пред нама

КУРШУМЛИЈА: Председник Александар Вучић изјавио је данас током обиласка фабрике привредног друштва Борбени сложени системи у Пљакову код Куршумлије у којој се производе оклопна борбена возила “Лазар” и “Милош”, да морамо да поведемо рачуна о себи и јачамо војску и одбрамбене капацитете земље.
1
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

"Ми морамо да поведемо рачуна о себи, о сопственој војсци. Очигледно је да је време изазова у геополитичком смислу пред нама. Хоћемо ли умети да се поставимо на најбоље могући начин и да у тим нелаким временима сачувамо и мир и људе, али и земљу, као и да одвратимо сваког потенцијалног агресора? То је велико и важно питање за нас", истакао је Вучић.

Нагласио је да у сваком случају нашу војску морамо да наставимо да јачамо и наше одбрамбене капацитете да снажимо.

"Морамо да поставимо у неким фабрикама и бољи корпоративни менаџмент. Морамо да радимо још много више и још много да уложимо", поручио је Вучић.

Председник је питао колика је просечна плата у фабрици и добио одговор да је повећана за 15.000 динара и да сада износи са топлим оброком око 94.000 динара.

Представници фабрике су рекли да та фабрика сада ради по највишим европским стандардима.

Председнику је речено и да је планиран још један погон за монтажу, тако да ће се ту и склапати возила - "Милош" и "Лазар".

"Све што произведете данас има купце и са лакоћом проналазите купце, сви хоће све што можемо да произведемо. Сви хоће оружје, оруђе и возила. Није питање цене, већ да ли можете да произведете", нагласио је Вучић и истакао да пре свега треба да јачамо нашу војску и одбрамбене капацитете.

НАТО показао да је све време радио заједно са Приштином

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Вучић је рекао да то што је баш данас на годишњицу НАТО бомбардовања Србије тзв. Косово добило статус придружене чланице НАТО, ништа посебно не значи, јер је то и до сада било суштински, али да показује да су све време радили као уигран тим и само глумили "доброг и лошег полицајца".

"Они то воле на датуме, за њих су датуми значајни. Зато су оне наше беднике натерали да испоруче Милошевића на Видовдан. Зато су данас донели одлуку о Приштини као придруженом члану парламентарне скупштине НАТО. Зато ће опет да изаберу неки посебан дан када ће да их приме у Савет Европе. А све то тобож проводећи санкције против Приштине", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише тај потез НАТО.

Можете мислити санкције у којима им дају визну либерализацију, додао је Вучић.

"Придружени члан парламентарне скупштине НАТО-а, то је један степеник више од оног што су били до сад. Чланство у Савету Европе - тешке те санкције. И то вам само показује да су све време радили као уигран тим, да су све време радили заједно и да су само глумили доброг и лошег полицајца и ништа више од тога. Колико год да смо мали, колико год да нисмо паметни, како и колико су они паметни, ипак идиоти  нисмо", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће ипак живети Србија и да они не разумеју да је за нас Србе слобода већа и преча од ваздуха.

"Већа и преча од свега. И да ћемо увек умети да сачувамо и одбранимо слободу и свог народа, и небо и земљу своје Србије", поручио је Вучић.

У односу на 1999. БДП, плате и пензије неупоредиво веће

Председник Србије изјавио је да су и плате и пензије неупоредиво веће у односу на 1999. годину, а да је БДП многоструко већи.

Одговарајући на питање новинара да упореди 1999. и садашњу ситуацију, Вучић је рекао да је БДП многоструко, више од 10 пута већи него тада.

„Плате и пензије су неуопоредиво веће, и ми то увек заборавимо. Што се војске тиче, нису то упоредиве категорије. Тада су биле друге бројке што се људи тиче, али што се оруђа тиче... наши су јунаци гинули у авионима против радара, јер су били хероји. Данас би губици сваког потенцијалног агресора били стотинама, хиљадама пута већи“, рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Увек су постојали људи који су се сваком туђинцу улагивали

Вучић је рекао да су у Србији, још од турског доба и Немаца, постојали људи који су се сваком туђинцу улагивали, али да је јуначка Србија увек умела да их препозна, презре и изабере прави пут. Он је као пример навео једног представника опозиције који је данас однео цвеће на споменик жртвама НАТО агресије и рекао "да се никад не понови да држава жртвује људе".

"Па да ли  јел' то мислиш и за Први и Други светски рат, Први и Други балкански рат? Јел смо и онда били криви? Храброст и одважност не значе тим људима. Ево онај се позива на Динка Шакића, усташког злотвора који је побио стотине хиљада Срба. И замислите, не смете да кажете ништа, јер ако кажете нешто, водите хајку против неког. Таквих је људи у Србији увек било. Али је већинска Србија, јуначка Србија, увек добро умела да их препозна, да их презре и да изабере свој најбољи пут, једини могући пут, пут слободе, тако да то ће бити и у будућности", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Проверавамо да ли се још земаља мешало у наше изборе

Вучић је рекао да је једна страна земља сигурно стајала иза, како је навео, „бруталног мешања у децембарске изборе у Србији“, додавши како Србија тренутно проверава да ли је било још земаља које су се мешале у изборе.

„Никаквих проблема нећемо имати са тим да о томе кажемо. Ја сам представнике те земље већ обавестио у усменој форми, али чекам да имам све доказе“, изјавио је Вучић.

Он је то рекао на питање новинара да ли је добио одговор на писмо које је послао, о мешању стране земље у српске изборе, додавши да чека да добије још доказа о томе.          

„Од финансирања различитих организација, до финансирања различитих лажних пројеката, где су паре служиле само да кроз проточни бојлер прођу до оних који организују демонстрације, до оних који организују обуке за опозиционе активисте. Замислите да то неко други ради у некој другој земљи. Они су се жалили на руско мешање у унутрашње ствари за некакве много, много ситније ствари“, рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаве Виоле Фон Крамон и Борка Стефановића у којима тврде да је Вучић слагао како ће Србија напустити Савет Европе, он је навео да је само рекао како постоји таква могућност и да ће је Србија размотрити.

Потребна су нам најмање четири модуларна нуклеарна реактора

Председник Србије напоменуо је да су Србији потребене најмање четири мала модуларна нуклеарна реактора, јер ће Србија до 2050. године имати четири пута већу потрошњу струје него сада. Он је рекао да Србија нема ни знања, ни пара за класичне нуклеарке које коштају између 11 и 13 милијарди евра.

Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Ми тај новац у овом тренутку једноставно немамо, како год да обезбеђујемо финансирање. И ту ћемо покушати са Мађарима да се договоримо око Пакша, да пробамо да добијемо пет, шест или седам одсто учешћа. И то бисмо платили и скупље од онога колико реално кошта, само да бисмо могли одмах да добијемо могућност да рачунамо на ту количину електричне енергије“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да ћемо до 2050. године трошити четири пута више електричне енергије него што трошимо данас.

"Па вас ја питам само како ћемо рецимо да обезбедимо у Крагујевцу електричну енергију. Имате дата центар, имаћете још један дата центар, имаћете још један суперкомпјутер, имаћете производњу електричних аутомобила, како ћемо да обезбедимо струју, из чега?", запитао је Вучић.

„Мој посао је да обезбедим да људи имају довољно струје и да обезбедимо довољно начина да финансирамо пројекте који су од животног значаја за нашу земљу. А не само да учествујемо у бесмисленим кампањама о којима ћемо нешто да критикујемо само да бисмо критиковали“, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести