Александра Малетић: Огромна енергија уложена у равномеран развој Војводине

Новосађанка Александра Малетић, чланица Српске напредне странке, једна је од пет потпредседника новог сазива Скупштине Војводине.
Приватна архива/Александра Малетић
Фото: Приватна архива/Александра Малетић

Завршила је психологију на Филозофском факултету у Новом Саду, неко време је радила у струци у Дому здравља и неколико организација као саветник за психотерапијску помоћ, затим се определила за политику.  Припада младој генерацији Српске напредне странке. У политику је ушла 2009. године са својих 29 година.

– Планирала сам да се бавим психологијом, неко време сам се и бавила тиме, али живот просто одвуче човека на другу страну – каже Александра Малетић у разговору за „Дневник”. – У Српску напредну странку сам ушла 2009. године, такорећи на самом оснивању странке, 2012. сам постала одборница Скупштине града Новог Сада, то је  добра одскочна даска за даљи развој политичара, а од 2014. до 2020. сам била народна посланица. То је донекле и доказ да СНС негује млад кадар, то се можда ове године и најбоље види на изборним листама на републичком, покрајинском и локалном нивоу. Странка следи идеју и политику председника Александра Вучића да треба пружити подршку младим људима – то је улагање у будућност – јер ниједан озбиљан систем не може се градити ако се исти људи мењају и понављају на истим местима.

Да ли и жене, попут младих, добију исту шансу у политици као и мушкарци?

– Последњих година се заиста доста радило на оснаживању жена, не само у политици него и у привреди. У странци, ми жене, имамо велику подршку нашег руководства. То се и види. У претходном сазиву парламента имали смо председницу парламента, председницу Владе, министарке, гувернерку… Никад нисмо имали проблем с испуњењем законских квота у радним телима Скупштине, увек идемо и преко тога. Данас је у Србији велики број жена укључен, не само у политику него и у привреду: имамо жене које успешно воде предузећа и укључене су у послове који су раније важили као мушки.

Колико познајете рад Скупштине Војводине, имате ли неко искуство из Народне скупштине које бисте поделили с младим страначким колегама које су први пут селе у посланичке клупе покрајинског парламента

– Што се тиче рада у републичком парламенту, као највишег законодавног органа Републике Србије, свака седница има неке своје специфичности. Посебна је част да као посланик учествујете у изради законодавног оквира Републике Србије. С радом Скупштине Војводине сам упозната пошто живим у Новом Саду и тичу ме се одлуке које се доносе у њој, тако да сам редовно пратила рад покрајинског парламента. Волела бих да истакнем да је у протеклом периоду, значи од 2016. године, откако је Српска напредна странка својим коалиционим партнерима преузела одговорност у Аутономној Покрајини Војводини, дошла до изражаја једна веома важна карактеристика: координација рада републичких и покрајинских органа, како Скупштине, тако и двеју влада. У ранијем периоду, а то су и грађани могли осетити на својој кожи, сваки део је функционисао посебно. Свако за себе. Сад постоје заједничке седнице Владе Србије и Покрајинске владе и одлуке се доносе заједно. То је заиста важно јер, ако не постоји координација између различитих органа власти, не можете изаћи у сусрет грађанима и не знате шта их тишти. Доласком ове покрајинске владе промењена је ранија пракса и сада се одлуке доносе координисано, а онда се с локалним самоуправама ради на проблемима које су превелики да их оне саме реше. Моја очекивања су да ће се тај континуитет између три нивоа власти наставити, да ће се наставити све оно што је рађено у претходне четири године, наравно, у складу с новим плановима и могућностима.

Поједини опозициони политичари сматрају да ни у протеклим годинама није постигнут равномеран развој Војводине, и да се све богатство слива у Београд и Нови Сад. Шта мислите о томе?

– Сведоци смо свакодневних различитих неоснованих критика људи који неким ситним политичким поенима желе да придобију гласаче. Нажалост, сви они су већ имали могућност да учествују у власти и допринесу равномерном развоју Војводине и Србије, али видимо да то није тако. Суд грађана је најбоља оцена о свима нама, о томе ко и како је радио, а то се види на феноменалним изборним резултатима СНС-а. Може се спекулисати на разне начине, али то је параметар који о свему говори. Моје мишљење је да се Републичка и Покрајинска влада труде и своју политику су усмериле на равномеран развој свих делова државе. Политичари који другачије мисле било би добро да понекад оду ван центра Новог Сада и Београда да виде колико се ради у Војводини, као и у целој држави. Јер мислим да њихове паушалне оцене произлазе управо из тога што не иду даље од центра Новог Сада и Београда и мисле да се све слива у њих. Заиста се ради и улаже у равномеран развој. Инфраструктура је побољшана у целој Војводини и Србији, да не говорим о новом ауто-путу који је председник Вучић промовисао и који је веома значајан за све. Мислим да не постоји нико ко је прошао тим ауто-путем, а да није помислио како смо до сада и путовали. Наравно да се улаже у Нови Сад јер нећемо пропустити неке велике пројекте који су битни за све грађане. Примера ради, „Каменица 3” није битна само за Нови Сад него и за све грађане Војводине. Огромна енергија се улаже и у рад на локалу на свим амбулантама, школама, вртићима и другим важним објектима у целој Војводини.      

Ержебет  Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести