Амбасадор Србије: Италија од понедељка почиње са отварањем

БЕОГРАД: Италија од сутра улази у другу фазу, односно почиње са отварањем, а очекује се да ће око четири милиона људи кренути на посао, изјавио је данас амбасадор Србије у тој земљи Горан Алексић, додајући да се од сутра отвара грађевинска оператива и мануфактура и ланци снабдевања повезани са та два сектора.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Алексић је за ТВ Пинк казао да се 18. маја отварају радње, ресторани, барови, али само за конзумирање ван локала, а након тога почињу и спортски колективни тренинзи.

Од 1. јуна очекује се отварање ресторана, барова уз поштовање свих здравствених мера, односно ношења маски, поштовање социјалне дистанце...

"Сматра се да ће ресторани по капацитету бити преполовљени, јер ће између столова морати да буде два метра дистанце, келнери ће носити маске и рукавице. То је неуобичајена ситуација за Италију коју одликују бројни ресторани и кафићи", казао је Алексић.

Једна од привредних грана где ће бити забележени и највећи губици, а која у БДП Италије има учешће од 15 одсто јесте туризам, а Алексић каже да се очекује пад око 70 одсто.

"Италија ће у угоститељству са 10 милијарде евра пасти на три милијарде, хотелијерство са 56 милијарди пада на 16 милијарди евра, према томе ту ће бити велики губици и очекују се велике субвенције државе", наводи амбасадор.

Додаје да ће се тек видети како ће то бити уређено и појашњава да приче о економском пакету изазивају велике полемике у Италији, односно то којом брзином ће се помагати.

У том смислу, како каже Алексић, чак се и премијер Италије извинио што је због административних препрека та помоћ каснила.

Градски превоз је такође једна од, како наводи Алексић, болних и дискутабилних тачака.

Оно о чему се расправља јесте колико ће у јавном превозу, на пример у метроу моћи да се одржи дистанца између путника, колико ће људи моћи да уђе, колики ће бити редови и колико ће то утицати на пораст број заражених.

Епидемиолошка ситуација у Италији тренутно је таква да, како каже Алексић, вирус није побеђен, али економија и живот мора да почне.

У том смсилу, Алексић наводи да у Италији пандемијска крива пада, да су јуче забележена 192 преминула.

"Враћамо се на ниво од 14. марта, јер од тада не постоји дан да је забалежено мање од 200 преминулих. И даље остају Ломбардија, Пјемонте, Венето, Ромања као регије које су највише погођене. Италија је током епидемије изгубила преко 28.000 људи, постоје регије које су мирне, где је број заражених дневно 10 или мање. Север је јако погођен, а југ и центар много мање и сада крећемо у фазу суживота са вирусом", наводи амбасадор.

У Италији је најављено и да ће се вршити детаљан мониторинг, а италијански премијер је казао да ако дође до повећања заражених, биће поново активиране мере које су биле од 15. марта.

Упитан за реакције на помоћ коју је Србија послала Италији, Алексић каже да је то најбоље исказао италијански министар спољних послова Луиђи Ди Мајо који је то оценио као потез европске солидарности и потез који Италија неће заборавити.

Говорећи о држављанима Србије у Италији, Алексић каже да су наши грађани у контакту са Амбасадом и два конзулата и најављује да ће следеће недеље опет организовати конвој до Србије, у којем ће бити педесатак, ако не и више аутомобнила и комбија.

"Чини се све што се може, настојимо од почетка да помогнемо свима и прво тамо где је било најпотребније, имали смо листу приоритета. Ево следеће недеље евакуишемо једну групу људи", каже Алексић и додаје да је до сада организовано 37 хуманитарних летова, а да је и са Малте пребачено око 40 људи.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести