Амбасадорка Румуније: Ту смо за вас, бићемо глас за Србију

БЕОГРАД:  Амбасадорка Румуније у Србији Оана Кристина Попа изјавила је данас да та земља Србији нуди стручност, знање, пријатељство и огромно искуство које има у приступању Европској унији. 
Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Искуства не могу да се прекопирају, али може бити корисно да видите процес који смо прошли, рекла је Попа на конференцији коју је поводом Стратегије ЕУ за Западни Балкан у Београду организовао Центар за спољну политику. 

Наводећи да ће Румунија председавати ЕУ 2019.године, она је изразила наду да ће бити "глас за регион и Србију", те да ће са Бугарском и Аустријом, које председавају ове године, покренути важна питања за Западни Балкан. "Битно је да дођете до тог нивоа да сте спремни да приступите", рекла је Попа. 

Признаје да Румунија није имала изазове које има Србија и да је проблеме са суседима решила много пре уласка. 

"Није било брзо, није било лако и када је било завршено није било готово јер се процес интеграција наставио. Чујем фрустрацију у Србији да су се правила променила. Основна правила се нису променила, али јесте геостратешко окружење", рекла је амбасадорка. 

Попа је подсетила да је Румунија преговарала шест година са ЕУ и да је за то време у земљи стално организована јавна расправа из различитих области, те указала да је увек постојала огромна подршка јавности. 

"И када смо имали тешке реформе, подршка није пала испод 60 одсто. Реформе се раде због грађана, иако су наши политичари често говорили да Европска унија "притиска", рекла је она и напоменула да је Румунија у последње две године удвостручила БДП, развила нове секторе економије...

У почетку је, каже, било фрустрације, али су промене почеле да се дешавају, а грађани да их осећају. 

Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику је рекла да је стратегија важна за регион и да враћа фокус ЕУ на Западни Балкан. 

Она је напоменула да процес европских интеграција није више "покретна мета". "Добили смо временски оквир у коме постаје реално да Србија постане члан ЕУ. Важно је да је препознато да одсуство европске перпсективе представља ризик и да је потребно вратити фокус на реформе како би демократизација и економски напредак довеле државе до пуних интегративних процеса", рекла је Јоксимовић. 

Она је приметила да су се "драфтови" папира који је јуче представљен великом брзином мењали и да не постоји временски оквир одређен стратегијом за нормализацију односа са Косовом, али је указала да је то ипак критеријум од кога зависи напредак Србије.

Подсетила је да су поглавља 23 и 24 у фокусу за све земље Западног Балкана и да су за њих добијени рокови у којима треба да се крећемо напред.

"Важно је да ово не остане списак лепих жеља и да су обе стране преузеле одговорност", рекла је Јоксимовић. 

Генерална секретарка Европског покрета у Србији (ЕПуС) Сузана Грубјешић оценила је данас да је Стратегија ЕУ о Западном Балкану прилично „разводњена“ и да представља „средњу вредност жеља дела Европске комисије и реалности у Европском савету“. 

„Ипак, боље ишта него ништа. Добро је да је стигла“, казала је она на конференцији „Нова стратегија проширења Европске уније за Западни Балкан и ЕУ суседи - пример Румуније“ у Београду. 

Она је рекла да ће се залагати за то да 2025. не будемо само идеја стављена у оквиру стратегије. 

Грубјешић је оценила и да је Западни Балкан у овом тренутку једини регион на који ЕУ може да се прошири. 

„Ово је прилика и за ЕУ да настави своју „успешну прицу“, да настави политику проширења која је најуспешнији део њене спољне политике. Других „успешних прица“ тешко да це бити“, поручила је она. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести