Америка у дијалогу БГ и ПР: видеће се стварна моћ Русије

БЕОГРАД: Ако се Америка директно укључи у преговоре између Београда и Приштине, мада је она и до сада била један од кључних актера у том дијалогу, само што је "говорила кроз уста косовских званичника", видећемо колика је стварна моћ Русије и да ли ће она моћи да издејствује своје учешће у том дијалогу, сматра социолог Владимир Вулетић.
1
Фото: Tanjug

"Америка у последњих неколико деценија кроји судбину Балкана и то није ништа ново", рекао је он гостујући на тв Прва.

Вулетић је оценио да би укључење Америке у дијалог био додатни притисак на Србију и покусај да се наша земља на неки начин стави пред свршен чин.

Србија је спровела своје обавезе преузете Бриселским споразумом, а Приштина не, нарочито кад је реч о формирању Заједнице српских општина, рекао је Вулетић и подсетио да је у последње време било учесталих напада на Србе са Косова и Метохије.

Говорећи о споразуму о царинском уједињењу Приштине и Тиране, он је рекао да је то економски савез који ће вероватно прерасти у политички.

"Да ли ће се и у којој мери то дозволити видећемо, али то јесте тенденција. Живимо у времену када се национални савези стварају. Албанци на Косову, Албанци у Албанији ће се трудити да направе нешто што је и политичка унија. То је несумњиво", сматра Вулетић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести