Амфилохије: МЦП забринута због примене спорног Закона

ЦЕТИЊЕ: Митрополит Амфилохије обавестио је премијера Душка Марковића о члановима тима за наставак дијалога на експертском нивоу о спорном Закону о слободи вероисповести и изразио забринутост због, како каже, чињенице да је дискриминаторски Закон о којем треба да разговарају, већ почео да се спроводи.

У саопштењу Митрополије достављеном Танјугу, митрополит истиче да притом има у виду обраћање јавности Управе за имовину, која прејудицира исходе тих поступака, као и да се већ спроводе репресивне мере према свештенству и монаштву.

"Такође не треба изгубити из вида честе и радикално антицрквене јавне наступе највиших државних званичника, који неправедно оптужују Цркву за наводну антидржавну делатност и подложност утицајима изван Црне Горе, што су ноторне неистине", навео је митрополит.

Указао је да то није добра атмосфера за разговор, те да се нада да ће са своје стране Марковић учинити све потребно да спречи наставак таквог заоштравања са стране државе.

"Бог нам је сведок да Црква не жели нити подстиче никакву радикализацију", поручио је Амфилохије.

Он је Марковићу замерио да је прошло доста времена од њиховог претходног сусрета до састанка, који ће бити одржан 11. марта.

У писму упућеном Марковићу, Амфилохије каже да је МЦП раније очекивала позив за наставак дијалог, те подсећа да је прошло четири седмице од њиховог сусрета, што је, како каже, у околностима у каквим се Црна Гора тренутно налази, изузетно дуг период.

Марковића је обавестио да је одлуком савета Српске православне цркве у Црној Гори, експертски тим за стручне преговоре у име Цркве чине: протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и чланови Правног савјета Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке: адвокат Драган Шоћ, адвокат Зоран Лазаревић, др Владимир Лепосавић и адвокат Дамјан Ћулафић.

Они имају надлежност да са тимом владе воде стручне преговоре о предметном Закону, с тим да одлуке о коначним ставовима доноси Епископски савет, навео је митрополит и додао да је прихваћен предложени термин за састанак експерата.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести