Антонијевић: Европрајд био успешан, послата позитивна слика

БЕОГРАД: Правник и активиста за људска права Милан Антонијевић изјавио је данас да је одржани Европрајд на крају ипак била успешна шетња, као и да су држава и МУП урадили добро посао и у потпуности заштитили учеснике и госте.
 Milan Antonijević Foto: Tanjug/video
Фото: Милан Антонијевић Фото: Танјуг/видео

Како је рекао, лоша порука су повређени полицајци, али, каже, за то треба окривити све оне који су били спремни на насиље на улицама Београда.

Антонијевић је за Танјуг рекао да је и ранијих година када се одржавао Прајд било више хиљада полицајаца који су обезбеђивали скуп и додао да су они током јучерашњег дана били видљивији.

"То је подједнак број као када је и дерби, али добра порука је да се може сачувати безбедност на улицама Београда, а полиција се добро понашала", поручио је Антонијевић.

На питање шта је довело до тога да буде таква атмосфера, Антонијевић је рекао да је протеклих година било много мање тензија и да није било група које су отворено позивале на насиље, као ни политичких странака које су, каже, на отворени начин пропагирале дискриминацију и хомофобију.

"Мислим да је то сигнал да се људским правима вреди бавити сваки дан, како би грађани били упознати да оно што се дешава на улицама Београда јесте пуно остваривање људских права, у овом случају ЛГБТ популације, која је мањинска", рекао је Антонијевић.

На питање о критикама које је упутио на рачун Управног суда, а који је одбио жалбу на забрану Европрајд шетње, Антонијевић је рекао да се та институција мора више водити правом, а мало мање политиком.

"Надам се да су сада, након што је одобрена рута којом се шетало, научили лекцију и да ће мало мање гледати политику, а више права", поручио је Антонијевић и додао да је из Београда на крају манифестације ипак послата позитивна слика.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести